+ Sztori

Bemutatjuk Mártát és Mártont, a két ásványvízszállító bivalybocsot

Újra munkába állítják a vízhordó bivalyokat Székelyudvarhelyen. Az önkormányzat már megtette az első lépéseket, vettek két bivalybocsot, Mártát és Mártont.

Visszarepítik az 1800-as évek végére a székelyudvarhelyieket: a város vezetése azt tervezi, hogy egy-két éven belül bivalyos szekérrel szállítják az ásványvizet a közeli Szejkefürdőről a városba. Az önkormányzat már megtette az első lépéseket is, vettek két bivalybocsot, Mártát és Mártont.

Első körben nem tervezik naponta szállítani a vizet, csak a város rendezvényein mutatnák meg a bivalyos szekeret, például a Szejke-napon, szóval egyelőre nem kell attól félni, hogy az utcákat folyamatosan bivalyürülék rondítja

– írja az uh.ro.

bivalyok regi

Székelyudvarhelyi vízszállító bivalyok régen

A bivalyos szekér néhány évtizeddel ezelőtt Székelyudvarhely egyik jelképe volt. Szejkefürdő, ahonnan a vizet szállítják, a 19. század végén élte aranykorát, báró Orbán Balázs birtokán akkoriban valósággal virágzott a fürdőélet. A szejkefürdői forrás köré medencéket, vendéglőt és villákat építettek, ráadásul ebben az időben innen szolgáltatták Székelyudvarhely ivóvizének jelentős részét.

Az ásványvizet még Orbán Balázs korában kezdték a városba szállítani – bivalyos szekerekkel, jellegzetes, háromliteres cserépkorsókban. A szejkefürdői vizet egészen az 1980-as évek végéig szállították a városba, de a hetvenes évektől már nem bivalyos szekérrel, hanem egy régi traktorral, utánfutón érkezett a szállítmány.

traktor

Erre a traktorra cserélték a bivalyokat

Ha minden jól megy, a hagyomány újjáéled, hála Mártának és Mártonnak, Székelyudvarhely két új bivalyának.

Forrás: uh.ro

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top