+ művészet & politika

Stephen Kinget is kitünteti Barack Obama

író

Az Egyesült Államok legmagasabb, művészeknek odaítélt állami kitüntetését, a National Medal of Artsot veheti át Stephen King Barack Obama amerikai elnöktől szeptember 10-én.

Az Egyesült Államok legmagasabb, művészeknek odaítélt állami kitüntetését, a National Medal of Artsot veheti át Stephen King Barack Obama amerikai elnöktől szeptember 10-én.

Az idei díjazottak között van Sally Field kétszeres Oscar-díjas színésznő és John Baldessari konceptualista képzőművész is – írja a Variety.com. Az elismerés hivatalos internetes oldala szerint Stephen King egyike a legnépszerűbb és legtermékenyebb kortárs íróknak, aki műveiben a mesteri történetmesélést az emberi természet éles elemzésével társítja, könyvei évtizedek óta töltik el rettegéssel és örömmel olvasóit az egész világon.

A 68 éves Sally Field kitüntetésének indoklása szerint a színésznő alakításainak méltósága, empátiája és bátorsága az egész világon megérintette a közönséget. Pályája során sokat tett a női és a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösség jogaiért, valamint a közegészségügyért is.

A National Medal of Arts mostani kitüntetettjei között lesz az egyik legnevesebb kortárs konceptualista művésznek tartott John Baldessari, Ping Chong színházi rendező és koreográfus, a Puerto Ricó-i születésű Miriam Colón színésznő, Meredith Monk zeneszerző és énekes, Ann Hamilton képzőművész, a Metropolitan operaházban afroamerikai tenorként elsőként főszerepet éneklő George Shirley, valamint Tobias Wolff, az Ez a fiúk sorsa című regény és más művek szerzője.

A Michigan államban működő University Musical Society és a művészeket támogató The Doris Duke Charitable Foundation is a díjazottak között található. A díjakat a bölcsészettudományok terén odaítélt legmagasabb amerikai állami kitüntetésekkel (National Humanities Medal) együtt a jövő hét csütörtökén adja át az Egyesült Államok elnöke a Fehér Házban.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top