+ művészet & politika

Az Unió halott, és még élvezi is – Fullajtár Andrea, Csepeli György és Karsai László a menekültkérdésről

Manapság a menekültkérdés foglalkoztatja legjobban a társadalmat. Egy, a Kibicen megjelent, portálunkon és a Mandineren is idézett interjú kapcsán tudósokat és művészeket kértünk arra: adjanak rövid elemzést a cikkek alatt szerepelő kommentek alapján. Elsőként Fullajtár Andrea, Csepeli György és Karsai László véleményét adjuk közre.

Fullajtar_Andrea1Fullajtár Andrea színművész:

Amit látok a kommentekben is, látok-hallok az utcán is, a közbeszéd teljes elaljasodása. A kormány plakátpropagandájának köszönhetően ma már nyíltan, hangosan lehet ,,lelőni őket!” felkiáltással beszélni bármilyen bőrszínű emberről, csak mert nem pont olyan, mint akik épp kiabálnak. Az ország morális és etikai gondolkodása olyan szintre süllyedt, amit soha korábban nem tapasztaltam. A menekültkérdés országokon, földrészeken átívelő probléma, és úgy is kellene kezelni.

Háború sújtotta országokból érkeznek olyan emberek, akik nem bírták tovább a folyamatos életveszélyt. A kormány tájékoztatása ezzel szemben mindig kizárólag terroristagyanús és megélhetési bevándorlókról szól; migránsellenes kampánnyal megalapozta az azóta nyílt idegengyűlöletet, és elfogadhatóvá kozmetikázta a készülő intézkedéseket, amelyek később minden itt élő ember (!) szabadságának korlátozását is lehetővé teszik.

Őszintén remélem, hogy ez a folyamat egy ponton az emberségesség irányába fordul, nemcsak azok részéről, akik folyamatosan segíteni próbálnak, hanem országos szinten. Bízom abban, hogy talán a miniszterelnök felesége elmondja, amit tapasztal…

Egy 17 éves szír fiú aszfaltrajza a Keleti pályaudvaron. Turay Balázs fotója:

Turay_menekült_aszfaltrajz

Csepeli_Gyorgy1

Csepeli György szociálpszichológus:

Olyan események közepébe kerültünk bele, melyek kialakulásáért semmit sem tettünk. Bár nem kellett különösebb jóstehetség ahhoz, hogy előre lássuk, mi fog történni, a vezetetlen Európai Unió semmit sem tett. A keletkező légüres térbe berobbant az új népvándorlás, melyet a magyar kormány politikai haszonszerzésre  használ ki, hogy megerősítse a maga hatalmát, melyet a szélsőjobb veszélyeztet.

A magyar társadalom többsége semmilyen készséget és képességet nem mutat a probléma felfogására és kezelésére, sokan az elemi emberi normákról is elfeledkeznek, amelyek a zsidó-keresztény hagyományokban gyökereznek. Fájdalmas az egyházak hallgatása. Egy kisebbség viszont jól vizsgázik szolidaritásból. A helyzet megoldása reménytelennek tűnik. Hosszú, keserves válságra kell felkészülnünk.

Egy magyar ember cigány népdalokkal és tánccal szórakoztatja a menekülteket a Keleti pályaudvaron:

Karsai_Laszlo1Karsai László történész:

Csepeli Györgynek teljes mértékben igaza van, súlyos nemzetközi válságot okozott és okoz a menekültek áradata. Az Európai Unió halott, és még élvezi is. Nincs egységes politikai akarat, amint nincs például európai bank, európai pénzügyminisztérium és európai külügyminisztérium sem. Ami viszont sajnos több mint bűn, hiba volt, az az interjúban többször is felbukkanó igen erőltetett holokauszt-antiszemitizmus párhuzam. A zsidók kirekesztése, diszkriminálása nagyon nem apránként, nagyon nem úgy kezdődött, mint a migránsokkal való néha embertelen, néha csak ügyetlen, inkompetenciából, forráshiányból stb. származó mai magyar politika. A vonatba zárt emberekről nagyon nem kellene az 1944-es deportálásokra asszociálni. Ezt lehet embertelennek, megalázónak, következményeiben akár nagyon kellemetlennek is minősíteni, de ne felejtsük el, hogy 1944-ben a vonatok ,,célállomása” a haláltábor, Auschwitz-Birkenau volt, most pedig Németországba, Angliába jutnak el, ha eljutnak a menekülők.

Mit fognak a tényleg hősiesen segítők mondani, ha majd valóban tömeges kiutasításokra, deportálásokra kerül sor? Miért ,,döbbenetes”, hogy Szerbiát biztonságos országnak minősítették egyáltalán nem derék törvényhozóink? Ha Szerbia nem biztonságos, akkor Szíria, Afganisztán milyen ország? Nagyon nem biztonságos? Valaki egyszer azt kérdezte, hogy lehet-e szavakkal ölni. Biztosan vezethet a gyűlöletre uszítás tömeggyilkossághoz, de ha folyton felső-felsőfokban beszélünk, elvész a szavak eredeti értelme.

Reménysugár: az Orbán-kormány embertelen, könyörtelen és impotens menekültpolitikáját sokan és joggal bírálják Európa-szerte. Viszont a magyarországi önkéntes segítőkről is sokat ír a ,,nyugati” sajtó, látják, tudják ott is nagyon sokan, hogy van egy másik Magyarország is, amely nem xenofób, nem homofób, nem illiberális.

Az utolsó vonat Münchenbe. 2015. augusztus 31., Keleti pályaudvar. (Délután még rendezetten mentek a zsúfolt vonatok, estére azonban nagyon megijedt mindenki, hogy itt ragad, ezért tumultus támadt az éjszakai indulásnál.)

Turay Balázs képei:

Turay_Keleti_palyaudvar2

Turay_menekulok1

Az utolsó vonat Münchenbe2

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top