x

Életveszélyes fenyegetéseket kapott Tóth Krisztina a pitbullosoktól

tóth krisztina pitbull

Tóth Krisztina 8 évvel ezelőtt pitbullról írt versikéje most bekerült egy kísérleti tankönyvbe, ahonnan eljutott a pitbull-tulajdonosok köréhez, akik szívesen széttépetnék kutyájukkal a költőnőt, igazolva, hogy Krisztina nem ismeri az állatot, a pitbull jámbor fajta. Ezt az agymenést igyekezett helyre rakni a Magvető Kiadó igazgatója. A vers a fenti fotón olvasható.

A Facabookon megjelent kiadói levél:

Vicces lenne, ha csak annyi történt volna, hogy emberek egy csoportja a lehető legkomolyobban tiltakozik egy verses mondóka ellen. De nem vicces, mert Tóth Krisztina költő napok óta – olykor életveszélyes – fenyegető üzeneteket kap e-mailben és telefonon, amiért egy nyolc éve megjelent gyerekvers-kötetében olyan mondókát írt, ami egyesek szerint sértheti a pitbullokat. A vers nemrég megjelent egy kísérleti tankönyvben, onnan eljutott a magyarországi pitbull-tulajdonosok egy köréhez, akik közül többen azt követelik, hogy vonja vissza vagy írja át a verset.

Vannak, akik azt írják, hogy Tóth Krisztina semmit sem tud a pitbullok valódi természetéről, és a törvényekre hivatkozva a tankönyv betiltását követelik. Ha mindez vicces lenne, azt mondanám, hogy a költő egy jogszabályt öntött versbe, hiszen amikor a vers keletkezett, javában érvényben volt – az Alkotmánybíróság által azóta belső jogi koherenciazavar miatt eltörölt – 35/1997. (II. 26.) kormányrendelet, amely megtiltotta a pitbull terrier bármely módon való szaporítását és tenyésztését, és a kutyafajt életveszélyes, harci kutyának minősítette.

Volt, aki azt mondta a telefonban, hogy ha a költőnő nem írja le, hogy a pitbull eredendően jámbor fajta, akkor szét fogja tépetni a pitbulljával. Ha mindez vicces lenne, azt írnám, hogy a retorikailag felkészült úriember kiváló példát talált az ún. paradoxon költői eszközére (vö. „Te sem haltál meg népem nagy halottja” – Arany János), és üzenete szintén műalkotásként értelmezhető.

Vannak, akik szerint még egy ártatlan, szándékosan túlzó, a sztereotípiákra építő mondókát is véresen komolyan kell venni, és minden sorát szó szerint kell értelmezni, mert emiatt nem fognak pitbullt venni az emberek a gyerekeiknek. Ha mindez vicces lenne, azt írnám, hogy érdemes lenne megvizsgálniuk Weöres Sándornak a tenyésztői árversenyt súlyosan torzító valótlan állítását, amely szerint „Húsz forintért tarka kutya, / Tízért fehér kutya jár, / Törzs-vevőknek öt forintért / Kapható a kutya már.”

De mindez egyáltalán nem vicces. Ha egy mondóka ilyen mennyiségű és mélységű agressziót szül, akkor valóban nagy baj van. Ez egy vers.

Nyáry Krisztián
Magvető KiadóNincs hozzászólás

Írd le a véleményed!