+ Színház

A 60 milliós kár kiütötte a Kamrát

katona

Nem várt feladatokkal kezdi a 2015/16-os évadot a Katona: az őszi bemutatók augusztus utolsó hetére kiírt próbakezdésével egy időben megtörtént az augusztus 17-i esőzés utáni csőtörés okozta kár felmérése és annak helyreállítása.

Kármentesítéssel kezdődik az évad a Katona József Színházban

Nem várt feladatokkal kezdi a 2015/16-os évadot a Katona: az őszi bemutatók augusztus utolsó hetére kiírt próbakezdésével egy időben megtörtént az augusztus 17-i esőzés utáni csőtörés okozta kár felmérése és annak helyreállítása. A Kamrát elárasztó több száz köbméter víz drámai helyzetet hagyott maga után: az épületben és a felszerelésben okozott, 60 millió forintra becsült kár gyakorlatilag kiütötte a Kamrát.

Mentik az iratokat (fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Mentik az iratokat (fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A szeptember első felében az erre a játszóhelyre tervezett előadásokat a Katona nagyszínpadán játsszák (Top Dogs, szeptember 5., 6.; Cukor Kreml, szeptember 11., A mi osztályunk, szeptember 13.; a Top Dogs szeptember 12-i előadására szóló jegyek szeptember 5-ére vagy 6-ára érvényesek, vagy visszaválthatóak!). A jelenlegi tervek szerint szeptember végére újra megnyithatják a közönség előtt a kisebbik játszóhelyet.

A Katona köszönetet mond azoknak a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak, akik a napokban felajánlották a segítségüket a helyreállításhoz. A színház tájékoztatása szerint ebben a pillanatban leginkább a tárgyi eszközök pótlása (például pianínó, cipők, csizmák, ruhaneműk) és a felújításhoz szükséges anyagok, eszközök (festék, faanyag, építőanyag, konténer, párátlanító készülék, stb.) jelentenek segítséget. A további felajánlásokat a kamra@katonaszinhaz.hu címen várják.

Tizenegy bemutató az évadban

A kármentéssel párhuzamosan elkezdődtek az évad őszi bemutatóinak a próbái. Az első premiert október 8-án tartják a Kamrában. Simon Stephens Harper Regan című drámáját a társulat új tagja, a Színművészeti Egyetemen idén végzett Székely Kriszta rendezi Fullajtár Andrea főszereplésével. A darab először kerül színre Magyarországon. Stephens, az egyik legismertebb kortárs brit drámaíró 2007-es darabjában tragikomikus élességgel mutatja meg az elhallgatás és a szembenézés természetrajzát.

Néha kilépünk önmagunkból, kívülről nézzük magunkat, és föltesszük a kérdést: ‘Ez komoly? Tényleg ezt művelem?’, és azt feleljük rá: ‘Bizony, ezt’. És csináljuk tovább.

Fullajtár Andrea a Harper Regan olvasópróbáján (fotó: Horváth Judit)

Fullajtár Andrea a Harper Regan olvasópróbáján (fotó: Horváth Judit)

Október 9-én kerül sor a Katona második bemutatójára a nagyszínpadon. Borbély Szilárd Az olaszliszkai című kortárs „sorstalandrámáját” Máté Gábor állítja színpadra. A darab ősbemutató és megtörtént esetet dolgoz fel: 2006 októberében Szögi Lajos tiszavasvári földrajz-biológia szakos tanár Olaszliszkán elsodort autójával egy roma kislányt, akinek semmi baja nem esett, de a feldühödött rokonság a tanárt – két lánya szeme láttára – agyonverte. „Emlékezni munka. Sokszor kellemetlen, de muszáj” – nyilatkozta Borbély Szilárd a darabról. Az előadásban többek között Fekete Ernőt, Pálmai Annát, Szacsvay Lászlót, Haumann Pétert és a társulat új színművészét, Mészáros Blankát is láthatják a nézők.

Október 16-án Sarkadi Imre Oszlopos Simeonjának premierjére várják a nézőket a Kamrába. Gothár Péter rendezéséből az előző évad végén már tartottak előbemutatót. Szereplők: Ötvös András, Szirtes Ági, Rezes Judit, Pálos Hanna, Mészáros Béla és Kocsis Gergely. Az 1960-ban született mű az illúzióvesztett értelmiség közérzeti válságát, vívódását, reményvesztettségét ma is rendkívüli erővel mutatja meg.

Az évad további bemutatói:

 • Ivan Viripajev: Részegek – Magyarországon először mutatják be -: december 19., rendező: Gothár Péter, Kamra
 • Csehov: Sirály, december 20., rendező: Ascher Tamás, Katona
 • Ménesi Attila, Bihari, – ősbemutató – február 27., rendező: Máté Gábor, Sufni
 • Shakespeare: Ahogy tetszik, március 18., Kovács D. Dániel, Kamra
 • A köpeny, – ősbemutató – Puccini nyomán átdolgozta: Pintér Béla és Darvas Benedek, március 19., Pintér Béla, Katona
 • Gotthold Ephraim Lessing: Emilia Galotti, május 28., Fehér Balázs Benő, Kamra
 • Voltaire-Spiró: Candide – ősbemutató -, május 29., Zsámbéki Gábor, Katona
 • Operabeavató – Cosi fan tutte, június 15., Göttinger Pál, Kamra

Behívó – színházpedagógiai program kicsiknek és felnőtteknek

A színház elmúlt években több ezer fiatalt elérő Ifjúsági Programja korábbi formájában megszűnik és Katona Behívó néven több generáció számára is nyitott színházpedagógiai programmá alakul. Az eddig megszokott és sikeresnek bizonyuló programok folytatódnak, ezek mellett azonban olyan új foglalkozásokkal készülnek, amelyek még szorosabban kötődnek a színház repertoárjához. Céljuk minél szélesebb nézői réteg számára megteremteni a színházról és színházzal való közös gondolkodás lehetőségét.

A Vastaps Alapítvány díjai

Ahogy ez már hagyomány, a Katona augusztus 24-ei évadnyitóján kiosztották a Vastaps Alapítvány díjait, amelyek az előző évad kiemelkedő művészi teljesítményeit díjazzák.

A két Korea egyesítése (fotó: Dömölky Dániel)

A két Korea egyesítése (fotó: Dömölky Dániel)

Az idei elismerések:

 • Legjobb rendezés: Máté Gábor, A két Korea újraegyesítése
 • Legjobb női főszereplő: Pelsőczy Réka, Petra von Kant
 • Legjobb férfi főszereplő: Kulka János, Faust I-II.
 • Legjobb női mellékszereplő megosztva: Ónodi Eszter, Abigail bulija, Pálos Hanna, Kurázsi mama és gyermekei
 • Legjobb férfi mellékszereplő: Keresztes Tamás, A két Korea újraegyesítése
 • Különdíj: Schilling Árpád, Faust I-II.
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top