+ Film

Luc Besson a háta közepére sem kívánja a magyarországi forgatást

Luc Besson

Brad Pitt Z világháborúja után, most egy norvég produkció hozza hozzánk a zombijait. A felvételek pár hét múlva a főváros vonzáskörzetében kezdődnek, de egyéb külső helyszíneken is vesznek majd fel jeleneteket a középkori horrorfilmhez.

London után mi számítunk Európában a legfelkapottabb forgatási helyszínnek. Míg korábban Prága volt esélyes vetélytárs, idén már jól látszik, hogy mellettünk semmi esélye. A Magyarországra hozott produkciók 80 százaléka külföldi, javarészt amerikai, kisebb részben európai.

A 2013-as és a 2014-es év kiemelkedő volt mind a nálunk forgatott filmek, mind a sorozatok tekintetében, hiszen igazi szuperprodukciók készültek idehaza. A Houdini, a Robin Hood, a Borgiák, a Drakula mind-mind kosztümös sorozatok, ezek a produkciók kifejezetten szeretik az ország változatos tájait és különleges történelmi épületeit. De a mozifilmek készítői is meglátták az elmúlt években bennünk a potenciált. A Matt Damon főszereplésével forgatott Mentőexpedíció (premier: 2015. november), A Da Vinci-kód folytatása az Inferno, Dwayne Johnson Herkulese és persze az eddigi legjobb itthon forgatott alkotás, A kém is hazánkban készült.

A teljesség igénye nélkül is látszik a fenti felsorolásból, hogy a Magyarországra hozott produkciók 80 százaléka külföldi, javarészt amerikai, kisebb részben európai. A külföldi filmeknél elsősorban a 25 százalékos közvetett támogatás, másodsorban a magyar filmesek elismert szakértelme és a fejlett filmes infrastruktúra billenti felénk a mérleg nyelvét. Nagy a vonzereje a külső helyszíneknek, hiszen Budapest épületei, utcái, egy kis igazítással, más városokat, más korokat tudnak megidézni.

Az FX és a Netflix is mellettünk tette le a voksát

Az elmúlt években lejátszódott fellendülésnek köszönhetően idén sem szenvedünk majd hiányt a külföldi stábokban. Több produkció is változtatott korábbi tervein, hogy nálunk foroghassanak az új részek. A Tyrant című sorozat például Izraelből és Törökországból teszi át bázisát Magyarországra. A Közel-Keleten játszódó diktátoros, kitalált helyszíneken játszódó széria nagy siker volt Amerikában, így nem csoda, hogy a szappanoperák hangulatát idéző sorozatot ismét berendelték. Kíváncsian várjuk, milyen itthoni helyszínek fognak hátteret adni az arab világban játszódó hatalmi harcoknak.

Éppen ilyen érdekes párosítás lesz a Netflix óriási költségvetésű Marco Polója, amelynek Kínát megtestesítő díszletét Olaszország és Malajzia adta korábban. A Trónok harca nagy riválisának tartott történelmi szériára eddig a durva becslések szerint 90 millió dollárt tapsoltak el, így most a Pilisborosjenő mellett található várrommal próbálják karcsúsítani a büdzsét. Az Egri csillagok filmbéli várromja így biztosan látható lesz a következő epizódokban; más helyszíntervek körül nagy a titkolózás.

 Zombik és képregényhősök játszótere lesz Budapest

Brad Pitt Z világháborúja után, most egy norvég produkció hozza hozzánk a zombijait. A felvételek pár hét múlva a főváros vonzáskörzetében kezdődnek, de egyéb külső helyszíneken is vesznek majd fel jeleneteket a középkori horrorfilmhez.

Regényfeldolgozásoknak sem leszünk híján idén, hiszen Dragomán György A fehér király című művét egy brit rendezőpáros, Alex Helfrecht és Jörg Tittel viszi vászonra. A házaspár két kisgyermekével áprilisban érkezett Budapestre, hogy előkészítsék első nagyjátékfilmjük felvételeit, azóta persze már teljes gőzzel forognak a kamerák.

Hamarosan George Simenon Maigret-novelláit is széles vásznon élvezhetik majd a detektívsztori rajongói, hiszen a brit ITV csatorna két tévéfilmet is forgat a belga író zseniális karakteréről. Budapest az angol produkcióban Párizst lesz hivatott megformálni, a film főszerepét pedig nem más alakítja, mint Rowan Atkison, mindenki Mr. Beanje.

Luc Besson is belengette pár napja a mézesmadzagot, a Valerian című tudományos-fantasztikus képregény alapján készülő sci-fi akciófilm teljes stábját költöztetné át Magyarországra abban az esetben, ha nem részesülhet a franciaországi filmes adókedvezményekből. A Lucy című akcióthrillerrel kasszasikert aratott francia filmes jelenleg az európai filmművészet legnagyobb költségvetésű akciófilmjét készíti elő. A 170 millió euróból készülő Valerian főszerepeit Dane DeHaan, Cara Delevingne és Clive Owen alakítják. Bár a rendező bevallottan a háta közepére sem kívánja, hogy hozzánk kell hoznia a produkciót, a jogi problémák miatt mégis, úgy tűnik, kis hazánkban forognak majd a kamerák. Kényszermegoldás ide vagy oda, esélyes, hogy a kecsegtető adókedvezmények a mi malmunkra hajtják a vizet.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. VideoDream szerint:

    „A Magyarországra hozott produkciók 80 százaléka külföldi…”

    A maradék húsz százalékot pedig itthonról hozzák haza. Bravó…! Le kéne állni a fogalmazásgátló szedésével.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top