+ Színház

Kihirdették az idei Kaszás Attila-díj nyertesét

mészáros tibor

Sosem akartam rendőr lenni. Sem tűzoltó, sem egyéb más oviban menő mesterség birtokosa. Rajzfilmfigura szerettem volna lenni. Nagyon! De csak öt éves koromig, akkor tudatosult bennem, hogy annak születni kell – mondja díjazott.

Debrecenben a Csokonai Nemzeti Színházban tartott Színházi Évadnyitó Gálán hirdették ki az idei Kaszás Attila-díj nyertesét. A legtöbb szavazatot 2015-ben Mészáros Tibor, a Csokonai Nemzeti Színház színművésze kapta, miután a nagyközönség két hónapon át voksolhatott a – korábban a szakma által kiválasztott – három jelöltre. A díjat az alapítók, Vasvári Csaba színművész, rendező, a Mozaik Művész Egyesület alelnöke és Pokorni Zoltán Hegyvidék Önkormányzat polgármestere adták át.

A díjat 2008-ban alapították, amellyel évről évre a magyar ajkú színművészek méltó szakmai és emberi elismerésén túl, Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását tűzik ki célul.

Pokorni Zoltán a díj egyik alapítója kiemelte, a díj alapításakor fontos szempont volt, hogy ne zsűri, vagy kuratórium döntsön a Kaszás Attila-díjról, hanem a színészek maguk közül válasszák ki az általuk legalkalmasabbnak tartott kollégát.

Vasvári Csaba színművész, aki szintén az alapítók közt volt, ismertette az eddigi jelölteket és díjazottakat.

A szavazási eljárás első fordulójában – a szokásoknak megfelelően – minden magyarországi és határon túli, állandó társulattal rendelkező, magyar nyelven játszó kőszínház, illetve alternatív színház színészei adhatták le voksukat a saját társulatuk valamely tagjára. A második szavazási körben a nomináltak maguk közül választották ki a harmadik fordulóba tovább jutott három színművészt.

Akiket kiválasztottak:

Kiss Mari – a szombathelyi Weöres Nemzeti Színház társulatának tagja, Kristán Attila – a Nemzeti Színház művésze és Mészáros Tibor – a debreceni Csokonai Nemzeti Színház tagja.

Ráckevei Anna a debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatónője örömmel üdvözölte, hogy az idén 8. alkalommal adhatták át a díjat az országos színházi évadnyitóval egy időpontban.

Az utolsó, széles körű két hónapos kommunikációs kampánnyal kísért fordulóban a közönség dönthetett arról, hogy a három művész közül ki lesz a nyertes.

Szavazni 2015. június 1. és 2015. július 31. között lehetett telefonon, illetve a www.kaszasattiladij.hu oldalon leadott szavazattal.

Az eddigi díjazottak:

2008:   Szarvas József a Nemzeti Színház társulatának tagja

2009:   Nemes Levente, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művésze

2010:   Mátray László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művésze

2011:   Mucsi Zoltán, a Bárka Színház tagja

2012:   Bányai Kelemen Barna, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat művésze

2013:   Borovics Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház tagja

2014:   Nagy Alfréd, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulatának tagja

2015:   Mészáros Tibor, a Csokonai Nemzeti Színház társulatának tagja

Mészáros Tibor meséli:

Sosem akartam rendőr lenni. Sem tűzoltó, sem egyéb más oviban menő mesterség birtokosa. Rajzfilmfigura szerettem volna lenni. Nagyon! De csak öt éves koromig, akkor tudatosult bennem, hogy annak születni kell. Maradt a színészet… Próbálkoztam diákszínjátszóként Békéscsabán, stúdiósként az Új Színházban, a Bárkában, és próbáltam bekerülni a Színműre. Négyszer. Jordán Tamás és Lukáts Andor osztályából 2006-ban kerültem Debrecenbe, azóta vagyok a Csokonai Színház tagja, és megyek oda, ahol még szívesen dolgoznak velem. Játszom, rendezek. Próbálkozom. Van olyan jó, mint rajzfilmfigurának lenni.

Születési idő, hely: 1980. szeptember 28., Gyula, Végzettség: Színház- és Filmművészeti Egyetem (2006)

1999‒2001 a budapesti Új Színház stúdiósa

2001‒2002 a budapesti Bárka Színház segédszínésze

2006 óta a Csokonai Színház tagja

Díjak:

Rivalda Fesztivál 2010 A legjobb férfi főszereplő díja ‒ Gogol: A revizor (Hlesztakov)

POSZT 2012 A legjobb férfi mellékszereplő díja ‒ Scapin, a szemfényvesztő (Leander)

Az év művésze 2012, Dehír

Jelenlegi munkák:

Samuel Beckett: Első szerelem – Férfi

Mészáros Tibor: Istent a falra festeni − író, rendező

M. A. Bulgakov: A Mester és Margarita – Mester

Carlo Goldoni: A chioggiai csetepaté – Titta Nane

Bánffy Miklós: Isten ostora – Hercegnő (Nemzeti Színház)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top