+ Tudomány

A 2000 éves tojáshoz ecsettel sem lehetett hozzáérni

2000 éves

Több időre van még szükségük ahhoz, hogy pontosan megállapítsák, milyen tojásról is van szó, illetve miért maradt épen ilyen hosszú ideig a törékeny és könnyen megsemmisülő tojáshéj – mondta a szakértő.

Kínai régészek egy több mint 2000 éves tojásra leltek a délnyugati Kujcsou tartományban – számolt be a felfedezésről helyi források alapján a Hszinhua hírügynökség.

A ritka kincsre egy a 2009-ben felfedezett, úgynevezett Huangcsinvan romokhoz tartozó, Han-dinasztia (i.e. 202- i.sz. 220) korabeli sírban bukkantak a tartományi kutatók. Kujcsouban még nem találtak ősi temetkezési helyeken tojást.

Próbáltuk a felületét megtisztítani a sártól, de amint az ecsettel hozzáértünk, már be is tört a héja

– mesélte Csang Kaj-ko, a régészcsoport vezetője. Mint mondta, a tojás belseje is földdel volt tele, de alakja és mérete alapján azt gyanítják, hogy tyúktól származhat.

A felfedezéssel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy míg a korábbi, Sang-, vagy Csou-dinasztiák idején az emberek előszeretettel temetkeztek finoman kidolgozott bronztárgyakkal, addig a Han korszakban már szívesebben helyeztek a sírokba a hétköznapi szükségletekkel kapcsolatos tárgyakat vagy élelmet.

Több időre van még szükségük ahhoz, hogy pontosan megállapítsák, milyen tojásról is van szó, illetve miért maradt épen ilyen hosszú ideig a törékeny és könnyen megsemmisülő tojáshéj.

Mint kiderült, a szóban forgó sír feltárása még nem fejeződött be, s a tojás is még az eredeti helyén van. Környezetét megerősítették, hogy az állagában ne okozzanak nagyobb kárt.

A Huangcsinvan romok a legnagyobb Han-kori régészeti lelőhelynek számítanak a Csesuj folyó medencéjében.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top