+ Életmód

Játékos programokkal vár az idei Budavári Borfesztivál

A játék jegyében zajlik szeptember 9. és 13. között az idei Budavári Borfesztivál, hiszen a látogatók nemcsak a legjobb nemzetközi és hazai borok kínálatából válogathatnak, de a borokban való jártasságukat kvízjátékon tesztelhetik, részt vehetnek az Év fesztiválbora szavazáson vagy különböző sétaútvonalak segítségével a magyar szőlőfajtákból készült italokat is felfedezhetik.

A játék jegyében zajlik szeptember 9. és 13. között az idei Budavári Borfesztivál, hiszen a látogatók nemcsak a legjobb nemzetközi és hazai borok kínálatából válogathatnak, de a borokban való jártasságukat kvízjátékon tesztelhetik, részt vehetnek az Év fesztiválbora szavazáson vagy különböző sétaútvonalak segítségével a magyar szőlőfajtákból készült italokat is felfedezhetik.

A 24. Budavári Borfesztiválon Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legjobb borait, de neves borkereskedők jóvoltából számos külföldi ital is bemutatásra kerül. A borkínálatban ott lesznek a hazai és a rangos nemzetközi versenyeken érmeket, díjakat nyert borok és készítőik, akik szívesen beszélgetnek a borkedvelőkkel – közölték a szervezők . A Boregyetem kurzusán elismert szakemberek borkóstolóval egybekötött előadásain szerezhetnek hasznos információkat a borbarátok és a szakmabeliek, a Pár Borpár elnevezésű szakmai kóstoló délutánokon szerdán és csütörtökön pedig az előre meghirdetett borpárok bemutatásával, kóstoltatásával, szakmai érdekességeket mutatnak majd be a borászok és gyűjthetnek visszajelzéseket a kóstolóktól az új technológiai megközelítések eredményeiről.

A tavaly útjára indított Taste of Hungary: Magyarország legszebb borai elnevezésű szakmai programon a szigorúan válogatott borokon keresztül hívják fel a figyelmet a magyar borok sokszínűségére, a helyi szőlőfajták és hazai borstílusok sajátosságaira. A rendezvényen kiállító több mint 200 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte az összes magyar szőlőfajt lefedi, így a tematikusan kialakított kóstoló útvonalakon keresztül elsősorban a magyarországi borkultúrát kevésbé ismerő külföldi vendégeknek, valamint a borfogyasztással még épp csak ismerkedő hazai látogatóknak nyújt iránymutatást.

A budai Vár utcáin szeptember 13-án kora délután a régmúlt idők szüreti mulatságait felidéző szüreti felvonulást rendeznek. A menetet a borrégiókból érkező, egyedi népviseletbe öltözött, néptánc- és hagyományőrző együttesek, Magyarország borvidékeinek elöljárói, borrendjeinek, borbarát egyesületeinek tagjai alkotják. A borok mellett a látogatókat olyan gasztronómiai csemegék is várják mint a kanizsai dödölle, a csülkös pacal, vagy a füstölt-főtt csülök, de a Nemzeti Galéria Sajtteraszán felszolgálnak pármai sonkás foccacia-t, számos kézműves és amerikai sajtkülönlegességet, valamint hagyományos, kézzel húzott házi réteseket is. A kóstolók mellett több zenei produkció is várja a látogatókat: a színpadon első nap fellép a Maszkura és Tücsökraj, csütörtökön a Cimbaliband, az estét pedig a Tárkány Művek előadása zárja. Pénteken a Vivat Bacchus lép fel, majd a vendégek belekóstolhatnak a magyar bordalok világába, délután a Törley Pezsgőrend avatási szertartásán bizonyítják művészek, hogy érdemesek a lovagi cím elnyerésére, este pedig Herczku Ági és a Banda lép színpadra.

Szombat délután a Szőke Nikoletta B verzió Projekt, majd a Sárik Péter Trió Micheller Myrtill társaságában ad koncertet, este pedig a Group’N’Swing látványos színpadi előadását élvezheti a közönség. A Borfesztivál utolsó napján a népzenéé és a néptáncé lesz a főszerep: fellép a Kertész Táncegylet, a Lippentő Táncegyüttes valamint a Gödöllő Táncegyüttes, a programot pedig Pál István Szalonna és Bandája koncertje zárja. Jótékonysági borárverésre is sor kerül a rendezvény keretein belül: 17. alkalommal az árverésen befolyt összeget a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű emberek munkahelyteremtésére fordítja. A kisgyermekes családok számára szombaton és vasárnap déltől kézműves foglalkozást szerveznek az Oroszlános udvarban, ahol a környezettudatosság jegyében a parafa dugókból készíthetnek a gyerekek különböző játékokat, ajándékokat és díszeket.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top