+ Természet

Nagyon öreg gyíkot találtak

gyík

Nyolcvanmillió évvel ezelőtt élt gyíkfaj megkövesedett maradványait fedezték fel a kutatók Dél-Brazíliában. Az új fajt a Nature Communications című folyóiratban mutatták be.

Nyolcvanmillió évvel ezelőtt élt, eddig ismeretlen óvilági gyíkfaj megkövesedett maradványait fedezték fel a kutatók a dél-brazíliai Cruzeiro do Oeste térségében.

Több mint 1700 fajjal a leguánalakúak alkotják a ma élő gyíkok egyik legsokszínűbb csoportját: a ránőtt acrodont fogazatú leguánfélék az Óvilág, a nem-acrodont leguánfélék az Újvilág teremtményei. A Nature Communications című folyóiratban ismertetett új faj – Gueragama sulamericana – az első acrodont leguánféle, amelyet Dél-Amerikában találtak – olvasható a ScienceDaily ismeretterjesztő hírportálon.

A felfedezés azt jelzi, hogy az acrodont leguánfélék az eddig véltnél jóval hamarabb szétterjedtek a Gondwana szuperkontinensen – amely magába foglalta a déli félteke mai földrészeit és szigeteit, a mai északi féltekéről pedig az Arab-félszigetet és Indiát -, és, hogy az első dél-amerikai gyíkok egy része sokkal közelebbi rokonságban állt afrikai és ázsiai társaival, mint Dél-Amerika modern állatvilágával.

Mindez azt sugallja, hogy a leguánfélék két csoportjának világszerte sikerült elterjednie a Pangea nevű szuperkontinens – amelyből a lemeztektonikai mozgások révén kivált minden mai kontinens – végleges feltöredezése előtt. Egy bizonyos ponton aztán a nem-acrodontok felváltották az acrodontokat és egyedüli leguánfélékké váltak Amerikában, ellentétben azzal, ami az Óvilág területének döntő részén történt.

A mostani felfedezés tovább gyarapítja a krétakori Dél-Amerika területén élt gyíkok palettáját.

Dél-Amerika elszigetelt maradt egészen nagyjából ötmillió évvel ezelőttig, amikor beleütközött Észak-Amerikába és megindult az északi és déli organizmusok cseréje. Ez egy óvilági gyík az Újvilágból, méghozzá olyan időszakból, amelyben egyáltalán nem számítottunk ilyen felfedezésre. Ez magyarázatot ad a leguánfélékkel és azok eredetével kapcsolatos kérdések egy részére

– mondta Michael Caldwell, az Albertai Egyetem  professzora, a tanulmány egyik szerzője.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top