+ Tudomány

Megmutatjuk, hogyan működik a relativitás-elmélet a gyakorlatban – videó

relativitás-elmélet

Ez egy forgótárcsa kísérlet, amit 2010 telén végeztünk. A berendezést tehetséges fiatal barátom készítette el. A mérés végén szerencsére bele is néz a kamerába. Ez a videó is a nagyon házi készítés kategóriája, a háttér meg különösen szocreál. De hát ilyen egy műhely.

Írta: Kiss J. Zoltán független kvantumenergia-kutató

Ez egy forgótárcsa kísérlet, amit 2010 telén végeztünk. A berendezést tehetséges fiatal barátom készítette el. A mérés végén szerencsére bele is néz a kamerába. Ez a videó is a nagyon házi készítés kategóriája, a háttér meg különösen szocreál. De hát ilyen egy műhely.

A relativitás arról híres, hogy a mozgás megváltoztatja az időszámítást. Az elmélet azt elfelejti hozzátenni, hogy ha a mozgási viszony egyértelműen nem definiálható, akkor ez az időszámítás-változás csak elméleti papírgyakorlat. Ülök a vonaton, ami egyenletes sebességgel halad. Amilyen sebességgel én mozgok a vonattal az állomáshoz képest, éppen olyan sebességgel mozog az állomás is hozzám képest. A viszony kölcsönösen azonos, vagyis az időszámítás egymáshoz képest nem változik semmit.

A gyorsulás azonban más. Ott a gyorsító erő pontosan definiálja az utazót.

Itt van ez a forgótárcsa kísérlet a két halogén izzóval. A tárcsán világító halogén égők nyugalmi állapotban azért világítanak, mert a rájuk kapcsolt elektron-folyamat, bennük konfliktust okoz. A forgás, állandó sebességű gyorsulás. Az égőkre hat a gyorsító erő, ránk pedig, akik vizsgálunk ez nem hat vissza. A viszony egyértelmű. A forgató erő forrása nem az égők belső energiája, hanem egy külső villamos motor.

Itt egy vágatlan, rövidített (helyenként felpörgetett) változata az eredeti felvételnek:

A gyorsulás lelassítja a halogén izzók időszámítását. Az időszámítás lelassulásával az égők belső elemi folyamatainak alap intenzitása megnövekedik. Az odavezetett elektromos áram változatlan és folyamatosan hat, de mivel maga az elemi alap folyamat is megnövekedett intenzitású, ez a hozzáadott intenzitás-növelés kevésbé okoz már konfliktust. A konfliktus, amint az látható, a fordulatszám és a sebesség növekedésével el is tűnik, majd a visszacsökkentéssel ismét visszajön. (A huzalok ugyan kissé megnyúltak, de ennek érdemi jelentősége a hatásra nincs.)

A valódi relativitás a hétköznapjaink része. A korábbi piramismérés, ha úgy tetszik, a relativitás-elmélet általános tételére vonatkozott, ez a speciálisra. Az időszámítás-változás, ami a fényt a kis tárcsán eltünteti és visszahozza, az a tizedes vessző után a nyolcadik jelben van!

2 hozzászólás

2 Comments

  1. ikrek szerint:

    Nagyon menő! Köszönöm!

  2. Monostori Krisztián szerint:

    Akárki is csinálta ezt a videót alapvető tévedésben van a relativisztikus hatások ilyen kis sebességnél biztosan nem számítanak. A loerntz transzformációkban lévő c négyzet miatt.

    SZámoljunk: a korong kb 30 cm átmérőjü. A kefrülete így 0,94 méter.

    Ugyan semmit sem írnak a fordulatszámról de az biztosan nem több mint 100 fordulat / másodperc.

    Ez alapján a kerületi sebesség: 94 m/s

    A lorentz transformáció alapján az idődiletáció együthatója: \gamma \equiv {\frac {1}{{\sqrt {1-{\frac {v^{2}}{c^{2}}}}}}} Ez a 94m/sec esetén: 1,00000000000000000495

    Az a lámpa nem a relativisztikus hatások miatt aludt ki. Plusz az eredeti videóban proton neutron hatásokrol beszélnek miközben egy simma elektromossan melegített folyamatnak nincs köza az atommaghoz. Ha igen akkor ott már nagyon durva teljesen ionizált plazmák lennének. AMi több millió ha nem több százmillió fokot feltéetelezne.

    Szóval a fenti cikk egy sima félremagyarázása egy mérési hibának. (Ha valami kefés megoldással lett az áram eljuttatva a forgó tárcsára akkor valószínüleg a kefe nem bírta a fordulatszámot.)

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Id%C5%91dilat%C3%A1ci%C3%B3

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top