+ Film

A mama és a kurvát is vetítik ősszel

A francia fővárosba repít a Budapesti Francia Intézet ősszel: tíz olyan filmet vetítenek szeptembertől októberig, amely főszereplője nem más, mint maga Párizs.

Párizs kifulladásig című filmes körúttal indítja az őszt a Budapesti Francia Intézet. A tíz filmből álló válogatás nem csupán időutazás a filmművészetben, hanem egy nagy séta a megannyi rendezőt inspiráló Párizsban. Mutatjuk, mik lesznek.

Az 1987-ben Oscar-díjat nyert Bernardo Bertolucci kétszer is forgatott Párizsban: az Utolsó tangót és az Álmodozókat, utóbbit október 8-án vetítik a Francia Intézetben. A film tulajdonképpen tisztelgés a filmművészet nagyjai előtt, hiszen a szereplők felidézik a Cinemathèque Française-ben látott kedvenc filmjeiket.

A válogatásból nem maradhatott ki a Szerelmek városa, amelyet minden idők legjobb francia filmalkotásaként emlegetnek ma is. Marcel Carné remekműve Jacques Prévert forgatókönyve alapján készült, és az 1830-as évek lüktető Párizsát mutatja be.

A filmek között lesz – egészen pontosan október 6-án – a A mama és a kurva is, amiről azt mondják, az új hullám végének meghatározó alkotása, rendezője pedig a filmes világ által gyakran meg nem értett Jean Eustache. Azért is érdemes elmenni a vetítésre, mert a filmet DVD-n nem adták ki.

Benne van a sorban Jean-Luc Godard Kifulladásig című filmje, Leos Carax Holy Motors című thrillerje és Cédric Klapisch Paris című vígjátéka, amiben Romain Duris és Juliette Binoche játssza a főszerepet. A részletek itt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top