+ Film

Putyin kormánya megvonta a támogatást a népszerű filmfesztiváltól

Moscow Premiere filmfesztivál

A Moscow Premiere filmfesztivál eddig arról volt nevezetes, hogy a mainstream médián kívül eső filmeket vetítettek, például az LMBTQ-közösségekről vagy az orosz neo-náci csoportulásokról.

A „nehéz gazdasági helyzetre” hivatkozva visszavonta a támogatást az orosz kormány a rangos és népszerű Moscow Premiere filmfesztiváltól, ami jövő szerdán kezdődött volna az orosz fővárosban.

A fesztivált 12 éve a Moszkvai városi tanács támogatta ez idáig, ám idén az utolsó pillanatban úgy döntöttek, visszavonják a pénzt, és inkább egy másik, a fiatalok értékrendjéhez közelebb álló fesztiválnak adják: a Youth Festival of Life Affirming Film-et a Putyin pártjához (Egységes Oroszország) tartozó képviselő vezeti.

A Moscow Premiere filmfesztivál eddig arról volt nevezetes, hogy a mainstream médián kívül eső filmeket vetítettek, például az LMBTQ-közösségekről vagy az orosz neo-náci csoportulásokról.

Nem akarunk csatlakozni az új fesztiválhoz

– mondta a Moscow Premiere filmfesztivál igazgatója, Vyacheslav Shmyrov filmkritikus.

A Moscow Premiere egyben egy társadalmi és jótékonysági fesztivál is azok számára, akik nem engedhetik meg maguknak a mozibajárás luxusát. Ők főként az idősebb generációhoz tartozó filmrajongók

– nyilatkozta az orosz Noviye Izvestia elnevezésű újságnak.

A fesztivál szervezőinek eljuttatott közleményében az orosz kormány a következőkkel indokolta döntését:

A nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel, Moszkva kulturális minisztériuma kénytelen volt megnyirbálni a 2015-ös költségvetési tervet, és visszavonni a támogatást számos eseménytől, beleértve a Moscow Premiere-t is.

Az új fesztivált a Putyin-párti képviselő, Yevgeny Gerasimov szervezi majd szeptember 4. és 7. között. A Moscow Premiere szeptember 2-án indult volna.

(Forrás: Screendaily.com)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top