+ Film

Két magyar rövidfilm is indul a Montreal Filmfesztiválon!

Szász Attila Félvilágja mellett, Vékes Csaba Ál(l)omás és Kovács István Betonzaj című rövidfilmjei is felkerültek a neves Montreal World Filmfesztivál palettájára.

Hasítanak a magyar filmek a kanadai mozis eseményen, Szász Attila Félvilág világpremierje mellett, a szervezők most újabb két itthoni indulót jelentettek be. Vékes Csaba Ál(l)omás és Kovács István Betonzaj című rövidfilmjei is indulnak a csütörtökön kezdődő 39. Montreal World Filmfesztiválon, Észak-Amerika egyetlen A-kategóriás nemzetközi seregszemléjén.

A Hámori Gabriella, Lázár Kati és Máté Gábor főszereplésével készült Ál(l)omás című, 13 perces alkotás nemzetközi premierjét versenyen kívül tartják Montreálban – közölte az MTI-vel kedden a Magyar Nemzeti Filmalap. Vékes Csaba forgatókönyvíró-rendező rövidfilmje a bürokrácia legyőzésének bizarr története: Teri néni ápolónője egy nap holtan találja az idős asszonyt, és nehézségekkel szembesül, amikor a holttestet el akarja vitetni a lakásból, az idős hölgynek ugyanis nincs meg a személyi igazolványa. Az ápolónőnek nem marad más választása, mint Teri néninek új személyit csináltatni. Az Ál(l)omás a Blue Duck Arts forgatókönyvíró műhely produkciójában, a Médiatanács Huszárik-pályázatának támogatásával készült 2014-ben, operatőre Petrik András volt.

A vizsgafilmek versenyében mutatkozik be Montreálban Kovács István Betonzaj című rendezése. A félórás rövidfilm a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) 6×6-os képzése első diplomázó osztályának egyik vizsgafilmje, alkotói Kovács István rendező, Dévényi Zoltán operatőr, Éder Mariann gyártásvezető, Duszka Péter Gábor vágó, Bodnár Wajda Dávid hangmérnök, valamint Rajk László látványtervező. A Betonzaj főszereplője egy fiatal kickboxoló lány (Sztarenki Dóra), akinek nagy vágya, hogy Németországban folytathassa karrierjét párjával (Mátray László), aki egyben edzője is. A nagy áttörés érdekében meg kell nyernie egy bajnokságot, a felkészülés hajrájában derül ki azonban, hogy terhes, és nem tudja, mitévő legyen. A Betonzaj a Filmalap támogatásával készült a Filmteam és az SZFE gyártásában a Filmfabriq és a Sparks koprodukciójában.

A Montreal World a világ tizenöt A-kategóriás fesztiváljának egyike. Ebben az évben 86 ország 465 alkotását tűzi műsorára, a versenyszekciókban 36 világpremier lesz látható.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top