+ Tudomány

Elkészült az ámokfutó lövöldözések tudományos toplistája

ámokfutó lövöldözések

Eddig csak sejthető volt az összefüggés az egyes országokban a fejenként birtokolt lőfegyverek száma és az ámokfutó lövöldözések gyakorisága között, ám az ez a tanulmány tapasztalati bizonyítékkal szolgál.

Az Egyesült Államokban történik a világ összes ámokfutó lövöldözéseinek közel egyharmada – erre jutott egy amerikai kriminológus 171 ország és csaknem fél évszázad adatainak elemzése alapján.

Adam Lankford, az Alabama Egyetem professzora a világon 1966 és 2012 között történt olyan ámokfutó lövöldözéseket vetette össze országonként, amelyeknek legalább négy halálos áldozatuk volt. A Christian Science című lapban ismertetett tanulmányában felhívja a figyelmet arra, hogy a Föld népességének ugyan csak 5 százaléka él az Egyesült Államokban, mégis ott történt a nevezett időszakban az esztelen lövöldözések 31 százaléka. A tudós megjegyzi, hogy eddig csak sejthető volt az összefüggés az egyes országokban a fejenként birtokolt lőfegyverek száma és az ámokfutó lövöldözések gyakorisága között, ám az ő tanulmánya tapasztalati bizonyítékkal szolgál.

A világ országai közül az Egyesült Államok után Jemenben, Svájcban, Finnországban és Szerbiában van a legtöbb lőfegyver a lélekszámhoz képest. Az egy főre jutó ámokfutó lövöldözések 15-ös toplistáján rajta  van mind az öt említett állam

– mutat rá Lankford.

A tudós arra is kitér, hogy az Egyesült Államokban az ámokfutó lövöldözők bő fele egynél több lőfegyverrel szerelkezik fel esztelen tettéhez. A többi ország hányadátlaga 14,5 százalék körüli, azaz az Egyesült Államokban 3,6-szer gyakrabban használ ámokfutó lövöldöző egynél több lőfegyvert, mint más országokban. Az esetenkénti áldozatok átlaga viszont az Egyesült Államokban kisebb: 6,87 a mutató, míg a világ többi részét összegezve és átlagolva 8,81.

További amerikai „sajátosság”, hogy ott gyakrabban támad esztelen lőfegyveres öldöklő iskolákra, hivatalokra, míg más országokban az ámokfutók számottevően gyakoribb célpontja katonai támaszpont, laktanya, vagy rendőrségi ellenőrző pont – áll a Science Daily című amerikai hírhonlap tanulmány-ismertetésében.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top