+ művészet & politika

Petrás Mária vendégként sem léphet fel a Zsidó Kulturális Fesztiválon

petrás mária

Napok óta egyre komolyabb vitát generált Petrás Mária fellépése a Zsidó Kulturális Fesztiválon, a szervezők végül lemondták a koncertet, indoklásuk a cikkben olvasható.

Napok óta egyre komolyabb vitát generált Petrás Mária fellépése a Zsidó Kulturális Fesztiválon, a szervezők végül lemondták Petrás szereplését, indoklásuk a cikkben olvasható.

„A Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 1-én rendezendő Muzsikás Együttes koncertjén vendégművészként feltüntetett Petrás Mária énekesnő fellépésével kapcsolatosan egyre terebélyesedő vitát lezárandó, kijelentem:

Sajnálom, nem tudtam, de a megkapott dokumentumok alapján meggyőződtem arról, hogy a művésznő részt vett olyan rendezvényeken, amelyek szélsőjobboldali jellege méltán váltott ki ellenérzést a zsidó közösség körében. Fellépését lemondtuk. Petrás Mária belátta, hogy bár csupán csak énekelt, de ezek a tények ilyen erős érzelmeket váltottak ki, ezért nem lép fel a Zsinagógában. 

A Muzsikás Együttes az Érték-díjas Herczku Ágnes művésznőt hozza a koncertre, így műsora teljes lesz. Az amerikai Wallenberg ünnepségen is bemutatott műsorukat hozzák, amely nagyrészt zsidó dallamok feldolgozásaiból áll a Muzsikástól megszokott magas színvonalon. Kérem a közönség megértését, és mindenkit szeretettel várunk a nagyszerű koncertre.”

írta Böjte József, a Zsidó Kulturális Fesztivál művészeti vezetője. Az Egyenlítő blogon Krantz A. István írt egy cikket arról, hogy miért problémás Petrás Mária fellépése (aki Döbrentei Kornél felesége, illetve Petrás János testvére):

De még ha el is tekintenénk a fent említett két aprócska életrajzi ténytől, akkor is nehezen tudok továbblépni a harmadik kérdés felett, miszerint meg lehet-e hívni fellépőnek a Zsidó Kulturális Fesztiválra egy olyan énekest, aki fellépett azon a Magyar Szigeten, ahol többek között az Egészséges fejbőr, a Magozott cseresznye, a már fent említett Kárpátia , tehát nem kicsit neonáci zenekarok adja a talpalávalót a suttyó náci közönségnek? Vagy aki ugyancsak örömmel fellép a Hazatérés templomában egy olyan rendezvényen, melynek házgazdája a szintén nettó antiszemita Hegedűs Lóránt lelkész?

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Sántha Attila szerint:

    Legalább ti ellenőrizhetnétek a hírt, hogy ne terjesszétek a hülyeséget, ha már az illetékesek erre nem képesek: Petrás Mária nem lépett fel a Magyar Szigeten, (hanem a másik Szigeten, 2013-ban), és Petrás János nem a fia, merthogy az egyik 1957-ben, a másik 1968-ban született. A csángóknak eddig valahogy sikerült kimaradniuk a magyarországi egymás evéséből, na, ez is már a múlté…

  2. Sántha Attila szerint:

    Mármint akarom mondani, nem a testvére, merthogy az egyik pesti, a másik diószéni (Bákó megye, Moldva, Románia). Rég húztam fel magam ennyire egy cikken.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top