Szőcs Géza szerint nincs két egyforma festmény

fényes adolf

Nosztalgia és életöröm a 20. századi magyar festészetben címen nyílt kiállítás a Kolozsvári Magyar Napokon a budapesti Abigail galéria és aukciós ház gyűjteményéből.

Hajdú Kata, a galéria tulajdonosa elmondta, hogy 20. századi magyarországi illetve nagybányai és aradi születésű festők képeiből áll a kiállított anyag. Nem volt különösebb vezérelve a válogatásnak, csupán az, hogy a képek közös jellemzője az életöröm és a nosztalgia sugallata. Hajdú Kata Fényes Adolfnak az 1920-as években festett Zivatar közeledik című képét tartotta a kiállítás legértékesebb festményének. Elmondta a kép védettségét nem rég oldotta fel a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal. Hozzátette, szülővárosából, Nagyszalontáról hozta Kolozsvárra az anyagot, hogy a magyar napok keretében bemutathassa.

Szőcs Géza költő, a miniszterelnök kulturális főtanácsadója a kiállításmegnyitón arról a csodáról beszélt, hogy nincs két egyforma festmény. Még ugyanaz a művész sem tudja kétszer megfesteni ugyanazt, mégis ránézésre meghatározható egy-egy festményről a kor, amelyben készült. A képek változatosságát a természetéhez hasonlította:

ugyanabból a termőtalajból diófa és csalán is kinőhet.

 Nincs hozzászólás

Írd le a véleményed!