+ Irodalom

Ha jobban meg akarod ismerni magad és a világot, akkor ez a cikk neked szól

bevezetés az irodalomterápiába

Az olvasásban – a művészi mű, regény, vers olvasása közben – a világ tagolt egésszé áll össze: az ember csak így tud igazán tájékozódni a világban, így tudja magát otthon érezni benne, és ez oldja a szorongást – írta Vekerdy Tamás egy korábbi cikkünkben az olvasás személyiségfejlesztő hatásairól.

Az olvasásban – a művészi mű, regény, vers olvasása közben – a világ tagolt egésszé áll össze: az ember csak így tud igazán tájékozódni a világban, így tudja magát otthon érezni benne, és ez oldja a szorongást – írta Vekerdy Tamás egy korábbi cikkünkben az olvasás személyiségfejlesztő hatásairól.

Most egy olyan lehetőséget ajánlunk figyelmetekbe, ahol irodalmi műveken keresztül, csoportosan élhetitek át az olvasás, a művészet élményét szakemberek segítségével.

Irodalom és önismeret

A Bevezetés az irodalomterápiába című akkreditált továbbképzésünk elmúlt kétévi tapasztalatai alapján a Petőfi Irodalmi Múzeum 2015. szeptemberében
non-formális képzésként 60 órás saját élmény csoportot indít, amely önmagában is hasznos lehet főként pedagógusok, könyvtárosok, gyógypedagógusok, szociális munkások, pszichológusok, gyerekekkel és felnőttekkel foglalkozó segítők számára, és egyben előkészít a 120 órás továbbképzésre.

A Bevezetés az irodalomterápiába továbbképző tanfolyam ebben a tanévben 2016. január elején indul, amelyben szintén megtartjuk a 30 órás saját élmény modult.

Az első két év során bebizonyosodott számunkra, hogy ennek a fajta képzésnek is – a mentálhigiénés szakemberek, pszichológusok vagy pszichodráma vezetők képzéséhez hasonlóan – elengedhetetlenül fontos része, hogy a jövendőbeli segítők az elméleti alapok és módszerek elsajátításán túl megértsék saját lélektani működésüket, maguk is megtapasztalják mindazt, amit későbbi csoportvezetőként a csoportjaikban résztvevő tagok részéről tapasztalnak majd.

Az önismeret fejlesztésével az énkép, kapcsolatok, szerepek, a múlt és jelenbeli személyiségformáló hatások és tapasztalatok témáin keresztül meglévő kompetenciáikat, önreflexiós, önértékelési és önszabályozó képességeiket is fejlesztik. Belülről élik át a csoportdinamika működését, azt, hogy mit jelent csoporttagként részt venni az irodalomterápiás munkában. A foglalkozásokat vezető biblioterapeuta-tréner csoportvezetői modellt is nyújt számukra a képzés harmadik szakaszában sorra kerülő önálló csoportvezetéshez.

A saját élmény csoportban minden alkalommal egy novella, regényrészlet vagy vers közös elolvasása adja a kiindulópontot az említett témákat feldolgozó közös, személyes beszélgetéshez.

A képzés időtartama: 2015. szeptember 25. – december 13.
20 alkalom, (10 hétvége)
Időpontja: péntek 17:30-20:30
szombat 9:00-12:00
Csoportvezetők: Dr. Imrei Andrea, biblioterapeuta és Atzél Kinga,
pszichológus, művészetterapeuta vagy Lőrincz Éva,
pszichodráma vezető
Részvételi díj: 80.000,-

További információk: Imrei Andrea,
06-30-334 13 90, imreia@t-online.hu

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top