+ Film

Azt tudtad, hogy II. Erzsébet jegyekből fizette ki az esküvői ruha anyagát?

II. erszébet

A vicc ebben az, hogy a második világháború utáni szegénység időszakáról és II. Erzsébet életéről most 100 millió fontos költségvetésű filmet forgatnak.

II. Erzsébet életéről forgat sorozatot a Netflix, a brit uralkodóról szóló széria lesz az amerikai internetes szolgáltató eddigi legdrágább produkciója és egyben az első, amelyet Nagy-Britanniában vesznek fel.

A Netflix hozzávetőleg 100 millió fontot (43,24 milliárd forintot) szán a The Crown (A korona) című sorozatra, amelyből hat évadot és összesen 60 részt tervez. Az alkotók Erzsébet és Fülöp edinburghi herceg 1947-es esküvőjétől napjainkig mutatják be a királynő életét. A fiatal Erzsébetet Calire Foy alakítja. A színésznő legutóbb Boleyn Annaként volt látható Hilary Mantel Farkasbőrben című regényének BBC-féle feldolgozásában.

A sorozat azonban nemcsak a királyi család életét, hanem a brit belpolitikát is bemutatja, és elsősorban azokra az eseményekre koncentrál majd, amelyek nagy hatással voltak a 20. század második felének Nagy-Britanniájára, de sokszor a világ történéseire is. Intrika, szerelem, machináció bőven lesz benne a beharangozók szerint.

A Kártyavár és az Orange is the New Black című sorozatokat gyártó Netflix a Downton Abbey rendkívüli sikerén felbuzdulva döntött úgy, hogy Nagy-Britanniáról és annak világszerte ismert királyi házáról szóló projektbe kezd. A szolgáltató tavaly hoppon maradt a televíziós Oscarként emlegetett Emmy-díjátadón, a The Crownban azonban nagyon bízik.

A 100 millió fontos költségvetésből tekintélyes részt fordítanak a ruhákra és a kellékekre. Érdekesség, hogy a királynő – akkor még hercegnő – Norman Hartnell által tervezett esküvői ruhája valójában a takarékoskodás jelképe volt: két évvel a második világháború után a 21 éves Erzsébet részben jegyekből fizette az anyagot, amelyhez – a többi brit menyasszonyhoz hasonlóan – a kormánytól kapott még 200 fontot. Sok nő küldött kuponokat a hercegnőnek a ruhához, de ezeket a felajánlásokat udvariasan visszautasították.

Az esküvői jeleneteket a ceremónia eredeti helyszíne, a Westminster-apátság helyett Elyben, az ottani katedrálisnál vették fel. Fülöp herceget a Ki vagy, doki? című sorozatból ismert Matt Smith játssza, Winston Churchillt pedig John Lithgow.

A The Crown ötletét a királynő és az éppen aktuális miniszterelnök közötti négyszemközti találkozókról szóló mű adta. A The Audience (Az audiencia) című darabot a West Enden és a Broadwayn is bemutatták Helen Mirren főszereplésével. Londonban Kristin Scott Thomas is játszotta II. Erzsébetet.

A sorozatot A királynő című, Oscar-jelölt film írója, Peter Morgan jegyzi, rendezője pedig Stephen Daldry. Ő készítette többek közt a Billy Elliot című filmet.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top