+ Irodalom

Eddig soha nem látott fotók Agatha Christie ifjúkori kalandjairól

agatha christie

Nem sok ember és főképp nem sok nő volt, aki a ’20-as, ’30-as években olyan bátorsággal, lelkesedéssel és tehetséggel bírt, mint ő. Igazán vállalkozó kedvű volt – meséli Agatha Christie unokája.

Eddig nem látott fényképeken keresztül mutatja be egy londoni kiállítás Agatha Christie valójában meglehetősen kalandkereső életét, amelyet oly’ elszántan óvott a nyilvánosságtól.

A krimi királynőjéről a legtöbbeknek egy írógépe előtt ülő idős nő képe ugrik be. Agatha Christie féltve óvta magánéletét, interjút csak ritkán adott, dedikálásokon pedig végképp nem vett részt. Valójában azonban minden volt, csak besavanyodott nem: szörfözött, görkorcsolyázott, táncolt, beutazta a világot, rajongott az autókért és a kutyákért.

A világszerte népszerű írónőnek erre a kevésbé ismert oldalára világít rá a Bankside Gallery augusztus 26-tól mindössze szeptember 5-ig látható kiállítása, amely London után Agatha Christie otthonába, Torquaybe költözik a szerző születésének küszöbön álló 125. évfordulója alkalmából.

Nagyjából úgy képzeltem, hogy ő Miss Marple. De fiatalabb korában rendkívül aktív és nagyon stílusos volt

– mondta Alice Graham, a kiállítás kurátora a Daily Mail című lap magazinjának.

Agatha Christie unokája, Matthew Prichard egyetértett ezzel:

Nem sok ember és főképp nem sok nő volt, aki a ’20-as, ’30-as években olyan bátorsággal, lelkesedéssel és tehetséggel bírt, mint ő. Igazán vállalkozó kedvű volt.

A felvételek közül is kiemelkedik kettő: az egyik vélhetően Agatha Christie egyetlen esküvői képe, amely fennmaradt, a másik pedig 1926-os rejtélyes eltűnésével kapcsolatos.

Első férjéhez nagy sietséggel ment hozzá 1914-ben, mielőtt Archie elment a háborúba. Nem volt ideje az előkészületekre, egy ócska, régi kabátot és barna bársonykalapot viselt. Találtunk egy fotót – nyilvánvaló, hogy egykor be volt keretezve -, amely megfelel a leírásnak. Úgy véljük, ez lehet az egyedüli esküvői képe

– mondta Alice Graham.

A másik kocka születésének körülményeiről elmondta:

Az írónő az után tűnt el, hogy férje egy másik nőért elhagyta és meghalt az édesanyja. Álnéven bejelentkezett egy harrogate-i szállodába, de nem szólt senkinek. Kocsiját otthagyta az út mentén Surreyben. Korábban soha nem láttunk képet az autóról, de most van egy, ráadásul olyan, amelyen (Agatha Christie) benne ül, szörfdeszkával a hátsó ülésen. A kép 1925-ös. Idősebb korában talán barátságtalannak tűnhetett, pedig igazán nem volt az. Visszahúzódó volt. A leveleit olvasva meglepett, hogy valaki, aki ilyen híres, miként maradt ennyire alázatos, ugyanakkor bizonytalan magában és tehetségét illetően

– jegyezte meg a kurátor.

Soha nem állította magáról, hogy nagy író volt, mindig azt mondogatta, hogy ő csak szórakoztatni akarja az embereket

– mondta Matthew Prichard, az író hagyatékának 70 éves kezelője, aki elismerte, hogy nagyanyja talán meglepődött és zavarba jött volna a kiállítás láttán.

Utálta a hírnevet, ő egyszerűen csak írni akarta a könyveit.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Népszerűek

To Top