+ Film

Tudja kik voltak a Szamár-sziget szellemkatonái?

Szamár-sziget szellemkatonái

Az első világháború kezdetén, 1914-ben a szerb hadszíntéren fogságba esett 85 ezer katonát nyolcszáz kilométeren át terelték a Balkánon, majd napokig marhaszállító gőzösök gyomrában hánykolódtak, mire a Szardínia melletti Asinarára (Szamár-sziget) értek.

Hamarosan film is készül a balkáni halálmarsot megjárt magyar hadifoglyokról, akiknek sorsát a Szamár-sziget szellemkatonái című, tavaly megjelent könyv is bemutatja – jelentette be a kötet szerzője Margittai Gábor.

Az első világháború kezdetén, 1914-ben a szerb hadszíntéren fogságba esett 85 ezer katonát nyolcszáz kilométeren át terelték a Balkánon, majd napokig marhaszállító gőzösök gyomrában hánykolódtak, mire a Szardínia melletti Asinarára (Szamár-sziget) értek. Végül mindössze hatezren térhettek haza, sokan jóval a háború befejezése után – emlékeztetett Margittai Gábor.

A szerző elmondta, a reményeik szerint hamarosan megjelenő film a halálmars hadifoglyainak sorsát bemutató könyvre, valamint annak a vándorkiállításnak az anyagára épül, amelynek megnyitóját tavaly rendezték a Magyarság Házában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top