+ Média

Felmondott és Németországba költözik a Nemzeti Pedagógus Kar ellen tiltakozó ceglédi tanárnő

Szegedi Edit

Olyan eszmék, irányvonalak erősödnek, amik a normális(abb) Nyugaton a történelem szemétdombján rothadnak. Itt pedig napi szinten jelennek meg az életünkben – írja Szegedi Edit.

Szeptembertől Stuttgartban tanít majd az a ceglédi tanárnő, aki a nyilvánosság előtt tiltakozott a Nemzeti Pedagógus Kar létrehozása ellen – írja a 168 Óra Online.

A némettanárnő többek között azon háborodott fel, hogy megkerülhetetlen, magyarán szólva kötelező lett a Nemzeti Pedagógus Karba való belépés. Döntését azzal indokolta, hogy az intézmény életét átitatta a politika, az utóbbi időben pedig már csak a tanteremben, diákjai között érezte jól magát.

Ahogy Szegedi Edit fogalmaz:

Orbán rezsimje ezt az örömtanítást vette el tőlem húsz évemmel együtt.

2013-ban a következőket írta a Magyar Narancsban.

2013. szeptember elsejétől az összes állami iskola tanára a Nemzeti Pedagógus Kar – ezt se tudják helyesen leírni, helyesen Nemzeti Pedagóguskar lenne – tagja. (…) Teljes erőből tiltakozom a sötét történelmi múltat – mondjuk ki: Mussolini fasiszta korporációs rendszerének hivatásrendjeit – idéző pedagóguskar ellen.

Felmondását idén augusztus 18-án adta be abba a ceglédi középiskolába, ahol húsz éven át tanított. Egy búcsúlevelet is hagyott az érettségi előtt álló osztályának, amelyből íme néhány részlet:

(…) Küzdöttem a diákok, szülők, családok és pedagógusok számára egyaránt káros tanügyi, kormányzati döntések ellen, amíg reményt láttam, amíg azt hittem, van értelme. Nincs remény. Ez az ország valami nagyon rossz, gonosz irányban halad: a kirekesztősdi gyűlölet útján.

(…) Olyan eszmék, irányvonalak erősödnek, amik a normális(abb) Nyugaton a történelem szemétdombján rothadnak. Itt pedig napi szinten jelennek meg az életünkben. (…)

(…) A fasisztoid pedagóguskar etikai kódexében nem a ruházat előírása a legaljasabb, hanem az, hogy megtiltja a demokrácia egyik alapjogát, hogy a pedagógus véleményt mondhasson, esetleg kritizálhassa a KLIK-et vagy egyéb kormányzati vízfejeket és magát a kormányt, ha azok bármi káros, embertelen törvényt hoznak. Ez a dolog szájkosár, gondolatrendőrség a gondolkodni merőknek. (…)

A TELJES CIKK ÉS LEVÉL IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top