+ Építészet

Titkos alagút nyílik meg Pécsett

Titkos alagút

Megnyílik a nagyközönség előtt szombaton a Pécsi Egyházmegye megújult püspöki kertje, továbbá a kertet a püspöki pincével és a magtárral összekötő „titkos alagút”.

Megnyílik a nagyközönség előtt szombaton a Pécsi Egyházmegye megújult püspöki kertje, továbbá a kertet a püspöki pincével és a magtárral összekötő „titkos alagút”. Az érdeklődőket 19 és 23 óra között, ünnepi hangulatban, különleges meglepetéssel várják – írta az egyházmegye a tájékoztató anyagában. Hozzátették: a belépés ezúttal ingyenes, a helyszín az északi, Aradi Vértanúk útja felőli nagykapun át közelíthető meg.

Közölték, hogy a „titkos alagút” története a középkorig nyúlik vissza, de kiemelt szerephez a 20. század második felében jutott, amikor a pártállami időkben a pinceszárny szolgált a püspök és papjai közötti titkos megbeszélések helyszínéül. Az államvédelmi és egyházügyi hatóságok folyamatosan megfigyelték a klerikusokat, a püspöki rezidenciába és kertjébe lehallgató-készülékeket telepítettek, így az alagút kivételes környezet a kommunista egyházüldözés vészterhes napjainak korhű bemutatásához, az üldözött papok emlékének ápolásához – fogalmaztak.

Az egyházmegye a főpásztorát, Udvardy Györgyöt idézve arra hívta biztatta a polgárokat:

fedezzék fel a szépet, csodálkozzanak rá elődeink tehetséggel, kitartó munkával létrehozott építészeti, művészeti alkotásaira, s ez töltse el őket reménnyel, a megújulás jövőbe tekintő lelkületével, és hirdesse a keresztény hit örömét.

Emlékeztettek rá, hogy a püspöki kert és a titkos átjáró felújítása része annak a most záruló másfél milliárd forint európai uniós forrásból megvalósult projektnek, amelynek keretében az elmúlt években felújították a székesegyház délkeleti tornyát és déli tetőszerkezetét, a magtárat, a Széchenyi téri dzsámit, a püspöki palotát, a Csontváry Múzeum épületét, a Káptalan utcai kanonoki palotát és zarándokházat is.

A Püspökvár titkai, a püspöki palotától a dzsámiig elnevezésű rekonstrukciós program az idegenforgalmi vonzerő növelését, a turisztikai szolgáltatások fejlesztését szolgálja.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top