+ Jegyzet

Lehet-e a tengerről giccs nélkül írni?

hegedűs ágota

Ha férfiak jönnek szembe, azokra ne nézz. Néznek ők helyetted, a bőröd fehér, ez épp elég ahhoz, hogy megcuppogjanak, vagy beszóljanak, bár hosszú farmerban, hosszú ujjú ingben, csatakosra izzadva nem tartod magad épp a legszexisebbnek – írja alexandriai blogjában Hegedűs Ágota.

Hegedűs Ágota az első Frusztrált Író Ösztöndíjas blogját olvasod itt Alexandriából, itt pedig az előző részt olvashattad volna.

Hegedűs Ágota

Copacabana Egyiptomban

(Frusztrációs száműzetés, második nap)

Alexandria gyönyörű. Ha a tenger felé nézel. Ha bemész a görög negyedbe, ahol a házak őrzik a mediterrán kisváros tégláit. Ha belépsz Kavafisz hűvös házába. Ha benézel az elhagyott, de csodásan karbantartott zsinagóga udvarába. Ha belépsz a kávéházba, ahol Grand Budapest desszert is van, sajnos mind közül a legrondább.

hegedűs ágota

Ha azonban át akarsz menni az úttesten, soha ne szakítsd meg a szemkontaktust a kocsi vezetőjével. Egyrészt mert ledudálja a fejed, másrészt mert a Lada 2107-es típusnak nincs blokkolásgátlója. A fékút sem négy méter.

Ha katonákat látsz, jobb, ha nem fényképezel. Ha férfiak jönnek szembe, azokra ne nézz. Néznek ők helyetted, a bőröd fehér, ez épp elég ahhoz, hogy megcuppogjanak, vagy beszóljanak, bár hosszú farmerban, hosszú ujjú ingben, csatakosra izzadva nem tartod magad épp a legszexisebbnek.

Azon gondolkodom, hogy lehet-e a tengerről giccs nélkül írni, mert soha nem látott acélszürkéje tegnap beégett a retinába. Jó helyen is van ott, egyetlen fotó sem adja vissza azt a színt.

hegedűs ágota

Ha mindezek mögé nézel, látod a mögöttest, a tengerbe dobált szemetet, vagy, hogy itt a konkurencia nem úgy nyit boltot, hogy megnézi, a városrészben lehetőleg ne legyen másik pénzváltó, vagy ventillátoros, hanem egymásra nyitnak. Így lesz ventillátorutca, pénzváltó utca. Az 1922-ben épült kávéház pedig Európa bármelyik városában lehetne, persze mégse, mert a klíma tizenegy fokra van állítva. Kinn ötven fölött. Nem ismerik az arany középutat.

Ja, és könyvpiac is van, odatartunk, találok persze Coelho-t, arabul is, és rengeteg tankönyvet, használtan, nyolcvanas évek romantikus irodalma hegyekben.

Hazafelé veszünk egy kosár miniszendvicset, a kosár sós-borsos kenyértésztából van és akkora, mint egy malomkerék. Felfaljuk.

A nap fénypontját hagytam utoljára, reggeliző asztalunknál egymás szocializációi a téma, kiderül, hogy a Jászberényi család a fiúkat musicalekre hordta, (még Londonba is) ez nagyon szép és jó, ámde mikor megkérem Sándort, hogy akkor énekeljen a Nyomorultakból, visszakérdez, hogy melyiket, Cosette, vágom rá, és már énekli is. Szóról – szóra. Pakolászunk a reggeli után, már rég otthagyjuk, mikor még mindig énekel, Javert-t Vikidálosan, előkerül a Copacabana is a youtube-ról.

Már ezért megérte eljönni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top