+ Tudomány

Hamisítvány Einstein lányához írt megrendítő levele

einstein

Több levelet is váltottunk Varga János mérnöktanárral, mióta megjelent egy Einstein-levél a Librariuson. Ő végül Illy József tudománytörténészhez, Einstein-kutatóhoz fordult.

Több levelet is váltottunk Varga János mérnöktanárral, mióta megjelent egy Einstein-levél a Librariuson. Ő végül Illy József tudománytörténészhez, Einstein-kutatóhoz fordult.

Illy József az Einstein Papers Projekt magyar tagjaként évek óta foglalkozik Albert Einstein Összegyűjtött Művei (The Collected Papers of Albert Einstein – CPAE) szerkesztésével, főként Einstein levelezésének és különböző tudományos írásainak magyarázatával. Így legkompetensebb szakértőként mond véleményt a hivatkozott levél szövegének hitelességéről:

Megnéztem az archívumot, de Lieserl nevére küldött levél nem merült föl. Ezek után azt is hozzá merem tenni, hogy a levél stílusa, érzelmessége egyáltalán nem vall Einsteinre. Sajnos, biztosan nem ő írta, és nem levelezett vele. Lieserlt legalább három szerző próbálta megtalálni, de hiába. Ha Einstein levelezett volna vele, nem kellett volna annyit próbálkozniuk és a leglehetetlenebb föltevésekkel élniük.

Ezek után egyértelműnek tűnik, hogy töröljük a cikket, de Varga Jánossal megegyeztünk abban, hogy sokkal okosabb, ha, mint igazoltan hamis levelet, továbbra is elérhetővé tesszük. Mert bár a levél forrását néhány hete törölték, ennek ellenére, különlegessége okán bárhol fölbukkanhat. Maradjon ez a cikk a hamisítvány referenciapontja.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Kriti Kusan szerint:

    Einstein lánya Lieserl 1902 januárjában született a mai Szerbiában. A születéskor Einstein Svájcban volt. Mileva (a gyermek anyja) később Einstein után utazott, de a kicsit nem vitte magával. Einstein XX.század elején írt leveleiben alig esik szó lánya életéről és sorsáról. 1903 szeptember 19-i levelét követően – melyben aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a gyermeknek skarlátos láza van- a levelezésében sehol nem lelhető fel további adat, információmorzsa a kicsi sorsáról.
    Ettől kezdve minden csak spekuláció, amelyet tények, dokumentumok nem támasztanak alá.
    1986-ig még ennyit sem tudhattunk róla (ekkor került elő Einstein levelezése első feleségével).
    A legvalószínűbb spekuláció, hogy 21 hónapos korában skarlátban meghalt Lieserl.
    Forrás döntően snopes.

    Üdvözlettel :

    Kriti Kusan

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top