x

Hamisítvány Einstein lányához írt megrendítő levele

einstein-hero

Több levelet is váltottunk Varga János mérnöktanárral, mióta megjelent egy Einstein-levél a Librariuson. Ő végül Illy József tudománytörténészhez, Einstein-kutatóhoz fordult.

Illy József az Einstein Papers Projekt magyar tagjaként évek óta foglalkozik Albert Einstein Összegyűjtött Művei (The Collected Papers of Albert Einstein – CPAE) szerkesztésével, főként Einstein levelezésének és különböző tudományos írásainak magyarázatával. Így legkompetensebb szakértőként mond véleményt a hivatkozott levél szövegének hitelességéről:

Megnéztem az archívumot, de Lieserl nevére küldött levél nem merült föl. Ezek után azt is hozzá merem tenni, hogy a levél stílusa, érzelmessége egyáltalán nem vall Einsteinre. Sajnos, biztosan nem ő írta, és nem levelezett vele. Lieserlt legalább három szerző próbálta megtalálni, de hiába. Ha Einstein levelezett volna vele, nem kellett volna annyit próbálkozniuk és a leglehetetlenebb föltevésekkel élniük.

Ezek után egyértelműnek tűnik, hogy töröljük a cikket, de Varga Jánossal megegyeztünk abban, hogy sokkal okosabb, ha, mint igazoltan hamis levelet, továbbra is elérhetővé tesszük. Mert bár a levél forrását néhány hete törölték, ennek ellenére, különlegessége okán bárhol fölbukkanhat. Maradjon ez a cikk a hamisítvány referenciapontja.2 hozzászólás

Írd le a véleményed!
 1. kl

  Az eredeti cikkhez (a levélhez) is célszerű lenne odaírni vagy odalinkelni ezt az utóiratot, hogy bizonyítottam hamis, különben nincs nagyon értelme itt külön jól megállapítani.

 2. Kriti Kusan

  Einstein lánya Lieserl 1902 januárjában született a mai Szerbiában. A születéskor Einstein Svájcban volt. Mileva (a gyermek anyja) később Einstein után utazott, de a kicsit nem vitte magával. Einstein XX.század elején írt leveleiben alig esik szó lánya életéről és sorsáról. 1903 szeptember 19-i levelét követően – melyben aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a gyermeknek skarlátos láza van- a levelezésében sehol nem lelhető fel további adat, információmorzsa a kicsi sorsáról.
  Ettől kezdve minden csak spekuláció, amelyet tények, dokumentumok nem támasztanak alá.
  1986-ig még ennyit sem tudhattunk róla (ekkor került elő Einstein levelezése első feleségével).
  A legvalószínűbb spekuláció, hogy 21 hónapos korában skarlátban meghalt Lieserl.
  Forrás döntően snopes.

  Üdvözlettel :

  Kriti Kusan


Új hozzászólás