+ Képzőművészet

Füredig kell menni egy jó Wahornért

vaszary

Ötven modern magyar festő műveiből nyílik kiállítás Balatonfüreden a Vaszary Galériában pénteken – tájékoztatott a balatonfüredi önkormányzat kulturális osztályvezetője.

Ötven modern magyar festő műveiből nyílik kiállítás Balatonfüreden a Vaszary Galériában pénteken – tájékoztatott a balatonfüredi önkormányzat kulturális osztályvezetője.

Cserép László elmondta:

a tárlat olyan elismert 20. századi magyar festőművészek legjobb műveiből válogat, mint például Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos, Aba-Novák Vilmos, Fe Lugossy László vagy Wahorn András úgy, hogy a különböző irányzatok egy-egy jellemző művét mutatja be.

Mindezek mellett lesznek alkotások Ferenczy Károlytól, Czóbel Bélától és az erőteljes formavilágú Nyolcak csoport egyes tagjaitól is. Láthatók lesznek az avantgárd élvonalába tartozó Kassák Lajos vagy a Bauhaus tanáraként is ismert Moholy-Nagy László, a Bartók szellemiségét követő Szentendrei Iskola és a második világháború után alakult Európai Iskola alkotóinak művei is. A kortárs festőművészek közül Keserü Ilona és Nádler István képei is részei a kiállításnak.

Arról is beszélt, hogy a kiállítás kurátora Kovalovszky Márta, a 20. század második felének meghatározó művészettörténésze, a tárlat az ő 2005-ben megjelent A modern magyar festészet remekei című könyvén alapszik.

A Balatonfüreden kiállított alkotásokat különböző múzeumi és magángyűjteményekből kölcsönözték a kiállítás idejére.

A tárlatot augusztus 21-én 19 órakor Radnóti Sándor esztéta nyitja meg, a képek január 3-ig látogathatók a Vaszary Galériában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top