+ Film

Izrael történetében az egyetlen személy, akit kivégeztek

Eichmann

Az izraeli titkosszolgálat ügynökei 1960-ban elfogják az Argentínában bujkáló egykori SS-alezredest, a zsidóság szisztematikus megsemmisítését célzó „végső megoldás” egyik értelmi szerzőjét és legfontosabb végrehajtóját…

Az izraeli titkosszolgálat ügynökei 1960-ban elfogják az Argentínában bujkáló egykori SS-alezredest, a zsidóság szisztematikus megsemmisítését célzó „végső megoldás” egyik értelmi szerzőjét és legfontosabb végrehajtóját, a második világháborúban milliókat halálba küldő Adolf Eichmannt. Jeruzsálembe szállítják, ahol bíróság elé állítják emberiesség elleni bűntettekért.

Az Eichmann-per 1961. április 11-e és december 15-e között zajlik. A közép-kelet-európai zsidóság második világháború alatti deportálásában és megsemmisítésében vezető szerepet játszó Eichmannt a vádpontok többségében bűnösnek találja a bíróság, ezért kötél által végrehajtandó halálbüntetéssel sújtja. Miután a kegyelmi kérvényét elutasítják, 1962. május 31-én Ramlában felakasztják. Izrael történetében ő az egyetlen személy, akit kivégeznek.

Eichmann

Photographer: Steffan Hill

Az amerikai televíziós producer, Milton Fruhtman (Martin Freeman) filmet akar készíteni a tárgyalássorozatról, mert szilárdan hiszi: a minden eddiginél nagyobb nyilvánosság előtt zajló per által meg kell ismernie a világnak a holokauszt borzalmait, hogy soha többé ne éledhessen újjá a nácizmus eszméje. Tervéhez csatlakozik az Amerikában tiltólistára tett rendező, Leo Hurwitz (Anthony LaPaglia), és a halálos fenyegetések, a számtalan akadály ellenére nekilátnak a közvetítés megszervezésének. Munkájuknak köszönhetően az Eichmann-pert végül több mint három tucat országban sugározzák. Ez a világ első globális televíziós közvetítése, amelynek hatására világszerte nézők milliói szembesülnek döbbenten az egykori haláltáborokban történtekkel.

A film az auschwitz–birkenaui haláltáborok felszabadításának hetvenedik évfordulójára emlékezve készült a BBC közreműködésével és támogatásával, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy elmélyítse a történelem ezen epizódjáról szóló ismerteteket. Paul Andrews Williams egyedi megközelítésű és különleges formanyelvű, két szálon futó alkotása briliáns módon vegyíti a megrázó archív felvételeket a feszült, játékfilmes dramaturgiával. A film amellett, hogy az Eichmann-per dokumentarista hűségű nyomon követésével a történelmi események lehető leghitelesebb, megrendítő hatású feldolgozására tesz kísérletet, a televíziózás hőskorának egy páratlanul izgalmas epizódját, kiemelkedően fontos mérföldkövét mutatja be. Felveti a felelős tömegtájékoztatás mindazon erkölcsi kérdéseit, amelyek már a kezdeti korszakban is felmerültek, ám manapság még aktuálisabbak.

Az Eichmann Show (The Eichmann Show), angol filmdráma magyar felirattal, 90 perc,

rendező: Paul Andrews Williams, főszereplők: Martin Freeman, Anthony LaPaglia, Rebecca Front.

2015. augusztus 27-étől játsszák a hazai mozik.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. matekzseni szerint:

    Mi az, hogy egyetlen? Naponta végeznek ki palesztinokat…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top