+ Zene

Múltat idéz a Ladánybene 27

Ladánybene27

A Sziget fesztivál világzenei színpadán ad koncertet szombaton este a 30. születésnapját idén ünneplő Ladánybene 27 (LB27). A legelső magyar reggae zenekar vezetője, Bodnár Tibor gitáros kicsit visszatekintett és a jubileumi évről is beszélt.

A Sziget fesztivál világzenei színpadán ad koncertet szombaton este a 30. születésnapját idén ünneplő Ladánybene 27 (LB27). A legelső magyar reggae zenekar vezetője, Bodnár Tibor gitáros kicsit visszatekintett és a jubileumi évről is beszélt.  Az LB27 a hét elején, kedden már játszott a Sziget fesztiválon, akkor a Budapest Park tribute színpadon Bob Marley dalaiból adtak műsort: az egykori jamaicai reggaesztár idén lett volna 70 éves.
Hosszú ideje, legalább tíz éve minden februárban, a mester születésnapjához kapcsolódva adunk egy koncertet Budapesten Bob Marley-műsorunkkal, idén is így volt az A38 hajón. 1996-ban egy LB27-album is készült Marley emlékére. Szeretnénk, ha az emberek nemcsak a legnagyobb slágereit, a Could You Be Loved-ot vagy a Buffalo Soldiert ismernék, hanem a többi csodálatos, filozofikus mélységű szerzeményt is.

– mondta Bodnár Tibor.

A Ladánybene 27 már az első Sziget fesztiválon, 1993-ban fellépett, több alkalommal játszott a rendezvény nagyszínpadán, és mindössze egyszer, 2012-ben nem volt a fesztiválon LB27-koncert.

A világzenei színpad műsorában hosszú évek óta remek reggaekoncertek vannak, még ha a műfajt nem is szokás feltétlenül a world musichez sorolni. Itt adott felejthetetlen bulit például Alpha Blondy, a Skatalites vagy a Cornerstone Roots. Mi a nyári koncertjeinken a 30 évünket átfogó programot játszottunk, de most elsősorban az elmúlt időszak dalait adjuk elő, a tavalyi Offenzíva című stúdióalbumra épülve.

– jegyezte meg a zenész.
A csapat 1991-ben elsőként jelentetett meg reggaelemezt Magyarországon, később az LB27 csinálta az első dub- és riddimlemezt is, 1999 óta pedig minden nyáron Reggae Campet rendez külföldi fellépőkkel – a tábor jelenlegi helyszíne Hatvan. Az együttesnek tizenegy albuma jelent meg; legismertebb dalaik közé tartozik a Van még a világon, a Kell egy ház, a Szedegetem vagy a Judge Day.

A műfaj az elmúlt három évtizedben népszerű lett nálunk, számos sikeres követőnk lett a színpadon, de alapvetően megmarad egy réteg zenéjének. Mi mindig a reggae tradicionálisabb vonalát próbáltuk vinni, miközben a nemzetközi színtéren számos egyéb stílusa hódít. A kilencvenes években kijutottunk Jamaicába, ahol az ottani roots reggae hatása nagyon megérintett minket.

– fejtette ki az LB27 vezetője.
Ősszel lesz egy 18-20 állomásos vidéki klubturné, a jubileumi év csúcspontja pedig két októberi esemény.

Október 23-án az Akvárium Klubban adunk nagykoncertet, másnap pedig a pécsi Zsolnay-negyedben játszunk. Ezen a két fellépésen a jelenlegi kilenc tag mellett a zenekar történetének valamennyi muzsikusa ott lesz, tehát húszan zenélünk, köztük Árokszállási Tamás, Pálinkás Levente (Lewy Brandy) és Tóth Gábor (Tádé). Mindenkivel ma is remek a viszony.

– sorolta Bodnár Tibor.
A gitáros elmondta, hogy a zenekar legjobb felvételeiből a tervek szerint ősszel megjelenik egy válogatáslemez is. Az LB27 felállása: László M. Miksa (ének), Bodnár Tibor (gitár), Bokó Zoltán (billentyű), Hertelendi Rasta István (basszusgitár), ifj. Hurguly Attila (dob), Kálmán András (billentyű) Görögh Dani (trombita), Hegyi Viktor (harsona), Pásztor Ákos (szaxofon).

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top