+ Média

Mégis rajzolhatnak a menekült gyerekek az aszfaltra, de…

migration aid, menekült gyerekek

Tegnap a Kettős Mérce cikkére hivatkozva írtuk, hogy az aszfaltra krétával rajzoló menekült gyerekek köztisztasági szabálysértést követnek el. Tegnap este 7 óra után reagált a hírekre a (FÖRI) Fővárosi Önkormányzata Rendészeti Igazgatóság. A ‘megdöbbenve olvastuk’ részeket kihagyva, a szigorú tényeket itt közöljük a cikkből:

Tegnap a Kettős Mérce cikkére hivatkozva írtuk, hogy az aszfaltra krétával rajzoló menekült gyerekek köztisztasági szabálysértést követnek el. Tegnap este 7 óra után reagált a hírekre a (FÖRI) Fővárosi Önkormányzata Rendészeti Igazgatóság. A „megdöbbenve olvastuk” részeket kihagyva, a szigorú tényeket itt közöljük a cikkből:

A sajtóban megjelenő írások, anyagok azt állították, hogy a FÖRI kérte volna az önkénteseket: figyelmeztessék a gyerekeket, mert rajzaikkal szabálysértést követnek el. Ezzel szemben a FÖRI, tekintettel arra, hogy rendkívül jó az együttműködés a migránsokat segítő önkéntesekkel, arra kérte a Migration Aid munkatársait, hogy az amúgy is nagy megterhelést jelentő folyamatos takarítási, fertőtlenítési feladatokat ne nehezítsék tovább. Arról nem is beszélve, hogy a Migration Aid ötlete alapján a gyermekek rajzait – nyilván nem az aszfaltrajzokat – összegyűjtenék és később kiállítást és jótékonysági árverést rendeznének.

A vonatkozó jogszabály értelmében valóban nem lehet egy adott közterület képét, funkcióját megváltoztatni, azonban a tranzitterületekre azért vonatkoznak más szabályok, mert ezeket a területeket a Fővárosi Önkormányzat egy bizonyos feladat ellátásra a FÖRI-re bízta. A könnyebb érthetőség kedvéért: ha bárki, aki koncert vagy más rendezvény miatt területfoglalási engedélyért folyamodik a Főpolgármesteri Hivatalhoz és megkapja azt, a szervezésében zajló esemény után változatlan formában kell visszaadnia a közterületet. Az esemény alatt azonban a terület használója alakíthatja ki a szabályokat. Következésképpen a tranzitterületeken rajzolhatnak a gyerekek a földre is, mint ahogy ezeken a területeken adott esetben aludni, tisztálkodni is lehet – miközben ezt Budapest közterületein nem szabad megtenni. A FÖRI kérése tehát csak azért fogalmazódott meg, hogy a takarítás során ne legyen probléma abból, hogy a rajzokat nem lehet kikerülni. Ettől függetlenül semmilyen tiltás, figyelmeztetés nem történt, és a jövőben sem történik.

A Migration Aid-ről itt olvashattok két riportot:

Migration Aid: Kéne egy kamion, mind bele és elszállítani őket innen

Migration Aid: Könnyíteni a várakozókra nehezedő idő súlyát

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top