+ Ökológia

Új élősködőt mutattak ki az ebihalak májában

békapopuláció

Új kórokozót fedeztünk fel, a továbbiakban azt kell kideríteni, hogy az élősködő kivált-e betegséget, és hozzájárul-e a békapopuláció további hanyatlásához – mondta Thomas Richards, az Exeteri Egyetem professzora.

Új élősködő fenyegetheti az amúgy is veszélyeztetett kétéltűeket világszerte – erre a következtetésre jutottak brit és amerikai kutatók, vizsgálataik eredményeit az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) legújabb száma közli.

A kétéltűek (Amphibia), de különösen a békapopulációk hanyatlását sokan a hatodik tömegkihalás nyitányaként is értékelik. Létszámuk csökkenésében közrejátszik a klímaváltozás és élőhelyeik elvesztése, de a jelek szerint a kétéltűek osztálya különösen védtelen a különböző, gombák és vírusok okozta fertőzésekkel szemben – olvasható a PNAS honlapján és a PhysOrg hírportálon.

Az Exeteri Egyetem és a londoni Természettudományi Múzeum kutatói által irányított projekt keretében három kontinens hat országában vizsgálták az ebihalakat. A molekuláris módszerek alkalmazásával végzett kutatások egy új élősködőt mutattak ki az ebihalak májában, a parazitát egyaránt megtalálták a trópusokon és a mérsékelt égövön élő fajoknál.

A kórokozó egysejtű eukarióta, azaz valódi sejtmaggal rendelkezik, s távoli rokonságban áll a puhatestűeket pusztító Perkinsus marinus élősködővel.

Új kórokozót fedeztünk fel, a továbbiakban azt kell kideríteni, hogy az élősködő kivált-e betegséget, és hozzájárul-e a békapopuláció további hanyatlásához

– mondta Thomas Richards, az Exeteri Egyetem professzora.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top