+ Képzőművészet

Átélt félelmeiket festették meg a menekültek egy óriási panorámaképen

menekültek

A vösendorfi kulturális fórum olyan művészeti projektet akart létrehozni, amellyel a menekülteknek is segítenek idejük hatékony eltöltésében.

Kétszázötven méter hosszú panorámaképen festették meg mindennapjaikat a menekültek az alsó-ausztriai Bécsújhelyen (Wiener Neustadt) – adta hírül a Der Standard című osztrák napilap szerdai száma.

A település Arena Nova elnevezésű stadionjában június közepe óta 250 férfit szállásolnak el, a tervek szerint egészen augusztus végéig. Jelenleg a csarnok oldalán egy hatalmas, vászonlepedőkre festett képsorozat látható. Az egyes darabokat az itt élő migránsok festették. A félelmeiket, a menekülésüket, a reményeiket, az átélt háborút rajzolták meg, egy bagdadi szabó pedig összevarrta a megfestett vászondarabokat. A menekültek többsége még sohasem vett részt hasonló alkotási folyamatban.

Az ötletet a Bécstől délre fekvő Vösendorf település művészeti fóruma valósította meg. A szervezet vezetője elmondta:

Az itt lévő migránsok számára az az egyik legszörnyűbb dolog, hogy nem tudják, mi fog velük történni, hogyan alakul a sorsuk.

A vösendorfi kulturális fórum olyan művészeti projektet akart létrehozni, amellyel a menekülteknek is segítenek idejük hatékony eltöltésében. A Bécsújhelyen elszállásolt emberek elmondása szerint az alváson és evésen túl nem sok mindent tudnak csinálni, ugyanakkor az osztrák közszolgálati tévének (ORF) arról is meséltek, hogy mindegyiküknek van ágya és jó ellátást kapnak, tehát a helyzetük sokkal kedvezőbb, mint a Traiskirchben lévő társaiké.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top