+ Riport

Migration Aid: Könnyíteni a várakozókra nehezedő idő súlyát

Ahogy megígértem, másnap késő délután vittem a színes ceruzákat. Ismerős volt a terep, gyorsabban mozogtam. Sokkal többen voltak, mint tegnap este. Még jártak az aznapi vonatok. A területet azóta kordonnal lezárták, TRANZIT ZONE táblákkal látták el – Ocztos István írása.

A színes ceruzák

Ahogy megígértem, másnap késő délután vittem a színes ceruzákat. Ismerős volt a terep, gyorsabban mozogtam. Sokkal többen voltak, mint tegnap este. Még jártak az aznapi vonatok. A területet azóta kordonnal lezárták, TRANZIT ZONE táblákkal látták el. Az iroda ajtaja csukva volt. Miután bekopogtam, rögtön beléptem, épp egy megbeszélés közepébe. A földön ültek kört formázva. Közben jövés-menés. Rövid kölcsönös üdvözlés után a ceruzákat odaadtam, megtoldottam még néhány verseskönyvvel. Igen szerencsésnek bizonyult, hogy a kifestők és a verseskönyvek angol szöveggel is készültek, bár efféle hasznosításuk az eredeti tervben nem szerepelt.

Innen folytattam utamat a II. János Pál pápa térre, ugyanúgy mint tegnap.

Az augusztusi késő délutáni nap erősen, de fáradtan tűzött. Az odavezető utat végtelenül szomorúnak találtam. Az épületeket, a kirakatokat, az elhagyott üzleteket, a félig letépett feliratokat, az egykor modern kórház öregedő felületeit, anyagait. Egyedül a sárga 24-es villamos volt kivétel, mely élénken és bátran nekilendülve keresztülvágott a Fiumei úton, igaz, nem csilingelt közben.

Van kút a téren, a Baleseti Kórház felől érkezve, azonnal megtalálható. Körötte óriási víztócsa.

Száradó ruhák a játszótér kerítésén, a fák közé kifeszített köteleken, a padokon. A szemetesek tele, mellette több lezárt, telepakolt szemeteszsák. Kétségtelenül megnövekedett a szeméttárolók iránti kapacitásszükséglet, így azok gyakrabb ürítése, a szemét sűrűbb elszállítása indokolt. A kihelyezett mobilvécék mellett, szeméttároló konténerek, mosakodóhelyek kiépítése megkönnyítené az egyébként is nehéz és kényelmetlen körülmények között lévő emberek helyzetét.

Sok színes lufi mindenütt. A fák feldíszítve ott, ahol kis csoportokban elhelyezkedtek az emberek. A kiteregetett hullámpapír dobozokon az alvók nyomai. Szoptató anyuka csemetéjével.

A játszótér nyitva, gyerekek játszadoznak benne néhány szülő kíséretében.

A közelben egy gyereksereg. Lufik, ragasztó, hurkapálca, színes papírok, ollók. Ismerős terep. Gyerekfoglalkozás. Felnőttek is dolgoznak, ragasztgatnak. Alma. Távolabb sárga napellenzős sapkákat osztogatnak.

Mindezek enyhítették a kétségek között várakozókra nehezedő idő súlyát és valamivel elviselhetőbbé tette bizonytalanságuk terhét.

2015. augusztus 9.

Ocztos István

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top