+ Életmód

Ingyenesen letölthető meséket kínálnak a testvérféltékenység kezelésére

A szeretet nem jön parancsszóra, sem szülői nyomásra, sem társadalmi elvárásra. Viszont hamarabb láthatóvá válik, ha elismerjük a rossz érzések létjogosultságát, és megengedjük a gyermeknek, hogy adott pillanatban azt érezze, amit.

A testvérféltékenységről írt cikket a Boldogságban Felcseperedni Alapítvány munkatársa, Hodos Enikő, aki a helyzet kezelésére ingyenesen letölthető meséket is ajánl  – olvasható a csupaszivmagazin.hu oldalon.

Részlet a cikkből:

Ha belátjuk hány, meg hány nagy és okos felnőtt esik áldozatul a zöld szörnyetegnek, – akik koruknál és érettségüknél fogva „elvileg” már képesek kontrollálni nemkívánatos érzelmeiket – könnyedén elképzelhető, hogy milyen nehezen feldolgozható és kezelhető egy kisgyermek számára a szülői figyelemért és szeretetért vívott küzdelem egy riválissal, aki történetesen a testvére, és mint olyant „szeretnie kellene”.

Nem KELL! A szeretet nem jön parancsszóra, sem szülői nyomásra, sem társadalmi elvárásra. Viszont hamarabb láthatóvá válik, ha elismerjük a rossz érzések létjogosultságát, és megengedjük a gyermeknek, hogy adott pillanatban azt érezze, amit. Igen, akár gyűlöletet is. Merthogy van ilyen. Mindenkiben. És tévedés ne essék: az érzelem megértése, és elfogadása, nem jelenti azt, hogy az adott viselkedés is rendben van. Természetesen nem kell engednünk, hogy gyermekünk izzó gyűlöletében letépje kisöccse fejét, csak annyit mondok, hogy könnyebb lesz őt jobb belátásra bírni, ha a „csúnya viselkedésre” motiváló „szörnyű” érzéseit (ami egyébként általában bűntudatot okoz benne is), szóval, ha a gyermekünkben élő kisördögöt, énjének „sötét” felét, ugyanúgy magunkhoz öleljük, mint a „világosat”, és azt mondjuk: LÁTLAK TÉGED!

Ide kattintva tölthetők le a mesék.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top