+ Építészet

Múzeumi központ lesz a dzsámi mögött Pécsen

pécsett, múzeumi központ

Nagyságrendileg 1600 négyzetméteren lesz kiállítótér, megújul a teljes épület és látványos megoldásokkal beépítik annak udvarát is.

A tervek szerint a jövő évben indul és 2017-ben befejeződik az új pécsi múzeumi központ kialakítása a baranyai megyeszékhely központjában – adta hírül a PécsMa.hu hírportál hétfőn.

A helyi internetes újság beszámolója szerint a Széchenyi téren a dzsámi mögött álló, egykor a régészeti tárlatnak helyet adó ingatlan teljes átépítésével zajlik majd a másfél milliárd forint összértékű, teljes egészében uniós finanszírozással megvalósuló munka.

Mint azt Őri László alpolgármester a lapnak nyilatkozva elmondta, a fejlesztést az öt éve bezárt Régészeti Múzeum rekonstrukciójával hajtják végre. Így az épületben egy integrált régészeti-néprajzi-várostörténeti kiállítást valósítanak meg.

Nagyságrendileg 1600 négyzetméteren lesz kiállítótér, megújul a teljes épület és látványos megoldásokkal beépítik annak udvarát is.

A létesítmény pinceszintjén lesz a régészeti ásatási bemutató, a földszinten, illetve az emeleten pedig várostörténeti, néprajzi kiállítóhelyek és a múzeumi funkciónak megfelelő terek, kutatószobák létesülnek.

Merza Péter, a beruházást koordináló Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója úgy nyilatkozott a portálnak, hogy a fejlesztéssel növelhető a belváros turisztikai vonzereje, az igen gazdag múzeumi gyűjteményt sokkal nagyobb közönség számára mutathatják majd be, ezzel együtt a múzeum működését racionalizálhatják.

 

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Mányik Éva

    2015-08-11 - 09:35

    Ez dícséretes, de ez nem elég, hogy halott városból túristacsalogató központ legyen. Ha ez lenne a cél….Mert egyébként nagyon nemes szándék. Pécs sajnos kihalt az év nagy részében, egy lélek sincs az utcákon hétvégente, hacsak nincs boros-pálinkás feszt, arra mennek persze a helyiek. A látnivalók kb. fél nap alatt megtekinthetőek, a felújított belvároson kívül kopott, szegényes, zöld nélküli kőváros. A túristákat a programok, a spa-élmény csalogatja, ez Budapesten megtalálható. Egyébként mennek Hévízre, Hajdúszoboszlóra, és valljuk be, igazuk is van.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Népszerűek

To Top