+ Ökológia

Az algák fenekestül forgatják fel a Balatont

algák

Ezeket az algákat a vizet vizsgáló szakemberek csak akkor látják, ha erős szélben felkeveredik a tó üledéke.

Kellemetlenséget okozhatnak, de semmilyen egészségügyi veszélyt nem jelentenek azok a víz felszínén lebegő algagyepdarabok, amelyeket az utóbbi napokban láthattak a Balatonon strandolók a tó több pontján – hangsúlyozza a Magyar Tudományos Akadémia hétfői közleménye.

Az utóbbi évek látványos vízminőség-javulása a lebegő mikroszkopikus algák mennyiségének csökkenésével járt. A vízben korábban tömegesen elszaporodó egysejtű algák leárnyékolták az üledék felszínét, de a vízminőség javulásának köszönhetően szélcsendes időben most már a tó egész területén lejut a napsugárzás a tó fenekére, így ott egy sajátos üledéklakó algaflóra tenyészik, amelyet elsősorban nagy testű kovamoszatok és fonalas algák alkotnak

– olvasható az MTA honlapján.

Vörös Lajos és Somogyi Boglárka, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének kutatója rámutatott: ezeket az algákat a vizet vizsgáló szakemberek csak akkor látják, ha erős szélben felkeveredik a tó üledéke.

Magyarázatuk szerint az utóbbi napok, hetek szélcsendes időjárása elősegítette ennek az algagyepnek a kifejlődését. A gyepben zajló fotoszintézis során oxigén termelődik, amely buborékok formájában válik ki az algagyepben, a gázbuborékok pedig a felszínre emelik az algákat a hozzájuk tapadt üledékrészecskékkel együtt. Ezek a kisebb-nagyobb – pénzérme nagyságú vagy akár tenyérnyi méretű – algagyepdarabok úsznak a víz felszínén, a szél hatására néhol összegyűlnek, kellemetlenséget okozva a strandolóknak. A szél erősödésével a jelenség meg fog szűnni – áll a közleményben.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top