+ Film

Visszaminősítettek egy hegyet

Moelywyn Mawr

Filmvásznon már lehetett látni a történetet, Hugh Grant főszereplésével éppen húsz éve mutatták be az Angol, aki dombra ment fel és hegyről jött le című filmet, amely most valósággá vált.

Filmvásznon már lehetett látni a történetet, Hugh Grant főszereplésével éppen húsz éve mutatták be Az angol, aki dombra ment fel és hegyről jött le című filmet, amely most valósággá vált: három angol térképész mérései nyomán Walesben dombbá minősítettek le egy eddig hegyként elismert magaslatot. Huszonhárom milliméter hiányzott.

John Barnard, Graham Jackson és Myrddyn Philips 2006 óta járja Nagy-Britanniát, hogy a hegyeket és dombokat GPS-technológiával megmérve pontos információkkal szolgáljon a túrázóknak arról, milyen magas csúcsokat másznak meg.

Walesben a The Mountains of England & Wales című kiadványban John és Anne Nuttall által megszabott kritériumok alapján mérik fel a magaslatokat, amelyek közül a 2000 láb (609,6 méter) felettiek minősülnek hegynek. Mindez azonban nem elég, 15 méteres szintkülönbségnek is lennie kell a csúcs és a hozzá legközelebb álló hegytető között. A Moelywyn Mawr északi csúcsa 2132 láb (kis híján 650 méter) magas, a 15 méteres szintkülönbség azonban nincs meg közte és a hegy fő csúcsa között. Huszonhárom milliméter hiányzik.

John Barnard szerint méréseiket nagy pontossággal végzik, bár ilyen vékony hajszálon még egyszer sem múlt, hogy hegyről vagy dombról van szó. A Moelywyn Mawr északi csúcsát négyszer is megmérték, biztosak az eredményben.

A helyiek nem fognak szeretni minket

– valószínűsítette John Barnard a The Daily Telegraph című lap szombati száma szerint.

Igaza lett. A csúcs közelében egy történelmi bányászváros, Blaenau Ffestiniog fekszik, amely mintegy 4900 lakost számlál, és nagyban támaszkodik a turistákra, akik a régi vasút, a cseppkőbarlangok és a hegyek miatt látogatnak oda.

Az emberek csalódottak lesznek, hogy azt, amit ők mindig is hegyként ismertek, leminősítették dombbá. Biztos van valamekkora hibaszázalék ezekben a mérésekben, 23 milliméter az semmi. Mindössze arra lenne szükség, amit a filmben is tettek, hogy felvisznek egy kevés követ

– mondta egy helyi fogadós, Richard Hope.

A helyiek továbbra is hegyként tekintenek a csúcsra, és remélhetőleg a turisták is. Emellett a hegyek folyamatosan nőnek, így nem hiszem, hogy sokáig kell arra várnunk, hogy felülvizsgálják az eredményt.

A Nuttall házaspár Walesben 190 hegyet számlált össze – ezeket emlegetik a túrázók Nuttalls néven -, de ez most eggyel kevesebb lett. A helyieket némileg vigasztalhatja, hogy az Ordnance Survey (OS), amely a szigetország hegyeit hivatalosan nyilvántartja, nem veszi figyelembe a 15 méteres szabályt.

A túrázók azonban sokkal inkább támaszkodnak a nem hivatalos listákra. Ezek közül hármat ismernek el igazán: Nuttallék művét, a Skóciára vonatkozó gyűjtést (The Munros), amely hegynek tekint minden 3000 láb (914,4 méter) feletti magaslatot, valamint a The Marilyns néven ismert listát, amely szerint a szigetországban hegy minden magaslat, amely legalább 150 méterrel kiemelkedik a terepből.

Skóciában amúgy 282 hegy van, noha amikor Sir Hugh Munro 1891-ben számba vette őket, még 283 volt.

Angliában nem sokat vacakoltak a kérdéssel, egykor boldogan hegynek minősítettek minden 1000 láb (304,8 méter) feletti magaslatot.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top