+ Irodalom

Elhunyt Dr. Szitár Katalin

Dr. Szitár Katalin

Dr. Szitár Katalin a modern magyar irodalom és prózapoétika kutatója és oktatója volt, tudományos munkásságát két kulcsmonográfia fémjelzi Kosztolányi Dezső és Németh László prózaművészetéről.

Dr. Szitár Katalin habilitált egyetemi docens, az Irodalom- és Kultúratudományi Intézet igazgatója 2015. augusztus 6-án váratlanul elhunyt.

Dr. Szitár Katalin a modern magyar irodalom és prózapoétika kutatója és oktatója volt, tudományos munkásságát két kulcsmonográfia fémjelzi Kosztolányi Dezső és Németh László prózaművészetéről (A prózanyelv Kosztolányinál. Bp., 2000.; A regény költészete. Németh László. Budapest, Argumentum, 2010.), továbbá nyolc szerkesztett kötet, valamint több mint száz tudományos közlemény, tanulmány, cikk. Legutóbbi könyve a 20. század eleji magyar prózáról 2013-ban látott napvilágot az Universitas Pannonica című sorozatban (Hiány-jelek. Babits Mihály, Kosztolányi Dezső és Krúdy Gyula írásművészetéről. Bp., Gondolat). 2005-től a Pannon Egyetem főállású egyetemi docense. A Magyar Tudományos Akadémia veszprémi Területi Bizottsága Irodalomtudományi Munkabizottságának elnöke, 2009-től a Magyar Irodalomtudományi Tanszék vezetője, 2014-től az Irodalom- és Kultúratudományi Intézet igazgatója. A Res poetica (Pannon Egyetemi Kiadó) és az Universitas Pannonica (Gondolat kiadó, Bp.) könyvsorozatok szerkesztőbizottságának tagja.

Halála pótolhatatlan veszteséget jelent a hazai irodalomtudományi szakmai közösség, a Pannon Egyetem és a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar oktatói közössége, valamint a tanítványok számára.

Szitár Katalint a Pannon Egyetem és a Kar saját halottjának tekinti, temetéséről később küldünk értesítést.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top