+ Zene

40 éve disszidált Mándoki László, a magyar Dzsingiszkán

mándoki lászló

Mindent, amit a London-New York-Los Angeles-Sanghaj-München ötszögben elértem, a hazámnak, a tanáraimnak, a szüleimnek köszönhetek, ezért nagyon sokkal tartozom, ezt próbálom törleszteni – így Mándoki László.

Újra Magyarországon lép fel Mándoki László supergroupja, a Man Doki Soulmates, olyan külföldi sztárokkal a soraiban, mint Chris Thompson, Nik Kershaw, Mike Stern és Randy Brecker.

A Németországban élő magyar producer-muzsikus „örömzenekara” a budapesti Várkert Bazárnál augusztus 21-én este ad ingyenes szabadtéri koncertet, amelyre több ezer embert várnak.

Mándoki László – vagy ahogy külföldön ismerik: Leslie Mandoki – zenésztársai olyan hazai és nemzetközi zenei ikonok lesznek, mint a progresszív rock sztárzenekarának, a Manfred Mann´s Earth Bandnek az énekes-gitárosa, Chris Thompson, a dallamos brit rockzenét játszó Cutting Crew zenekar énekese, Nick van Eede, az Ultravox frontembere, Midge Ure, a 80-as évek sztárja, Nik Kershaw, vagy a Blood, Sweat & Tears gitárosa, Mike Stern.

Szintén fellép a Rainbow együttes billentyűse, Tony Carey, a kultikus brit Supertramp szaxofonosa, John Helliwell, és a legendás trombitás, Randy Brecker is. A fiatalabb nemzedéket képviseli napjaink dán popcsillaga, Aura Dione és az ifjú tenorcsillag, Piero Mazzochetti.

mándoki lászló

Budapest, 2015. augusztus 7.
Mándoki László (Leslie Mandoki) Németországban élõ magyar producer-muzsikus a budapesti Sofitel szállóban 2015. augusztus 7-én. A Man Doki Soulmates zenekar a budapesti Várkert Bazárnál ad ingyenes szabadtéri koncertet augusztus 21-én.
MTI Fotó: Kallos Bea

A magyar zenészek közül színpadra lép mások mellett Tony Lakatos, Charlie, Somló Tamás és Szakcsi Lakatos Béla, valamint a progresszív rock úttörő magyar képviselője, a Syrius együttes egykori billentyűse, Pataki László.

Mándoki László pénteken elmondta: a koncert személyes apropója, hogy augusztus 21-én lesz éppen 40 éve annak, hogy disszidált Magyarországról. A Várkert Bazár különösen kedves helyszín a számára, hiszen fiatalon rengeteget játszott az épületben akkoriban működő Ifiparkban.

A Man Doki Soulmates minden koncertje kicsit más – magyarázta. Ezúttal is lesz egy magyar, egy angol és egy amerikai jellege is, és mindig a dzsessz és a rock között eveznek.

Nagyon hosszú koncert lesz, amelyen nem lesz lézer, nem lesz különleges látványvilág, a hangsúly a zenén lesz.

Mándoki László a koncerttel arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy annak idején a magyar ellenzék, a magyar diákmozgalom volt az, amely kiváltotta az Európa újraegyesítéséhez vezető folyamatot. Mint mondta, a német sajtó legbefolyásosabb főszerkesztőit, személyes jó barátait is meghívta a koncertre, „hogy lássák azt a gyönyörű országot, ahonnan kiindult az Európát egyesítő mozgalom”.

Mindent, amit a London-New York-Los Angeles-Sanghaj-München ötszögben elértem, a hazámnak, a tanáraimnak, a szüleimnek köszönhetek, ezért nagyon sokkal tartozom, ezt próbálom törleszteni.

Mándoki László az ellenzéki diákmozgalom kultikus dzsessz-rock zenekarának, a JAM-nek volt a vezére, mielőtt a hetvenes évek közepén két zenésztársával, Csupó Gáborral és Szűcs Lászlóval együtt elhagyta Magyarországot, és Németországban telepedett le. 1979-ban belépett a Dschingis Khan nevű popformációba, melynek tagjaként nemzetközi hírnévre tett szert. Back To Myself című 1982-es szólóalbumával visszatért a dzsessz világához, és megalapította saját stúdióját.

A Münchenhez közeli Starnberger tó partján található stúdióban Ian Anderson (Jethro Tull), Steve Lukather (Toto), Bobby Kimball (Toto), Jack Bruce (Cream), David Clayton-Thomas (Blood, Sweat & Tears) és Chaka Khan mellett Plácido Domingo, Phil Collins, Lionel Richie, Jennifer Rush és Nik Kershaw is készített már lemezt. Mándoki László a műhelyben készült számos lemezen zenészként is közreműködött.

A Man Doki Soulmates nevű együttest 20 évvel ezelőtt hívta életre, egyfajta örömzenekarként, amelyben változó felállásban a rockkultúra meghatározó alakjai zenélnek együtt Ian Andersontól és Peter Mafaytól Jack Bruce-on és Bobby Kimballon át Greg Lake-ig, de tagja a supergroupnak a dzsessztrombitás Randy Brecker, a szaxofonos Bill Evans és a legendás gitáros, Al Di Meola is.

Mándoki Lászlót befolyásos producerként és „bajor” üzletemberként tartják számon Németországban, ahol a CDU támogatójaként baráti kapcsolatokat ápol Angela Merkel kancellárral.

Életművéért 2012 májusában köztársasági érdemrenddel tüntették ki Magyarországon.

 

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. kemika szerint:

    Mándoki László:
    A szüleinek köszönhetően a felsőtizezer tagja a Kádár rendszerben.
    4 lakásuk van: Pest,Buda,Balaton,Leányfalu.
    A Petrik L. V.I. Technikum után Vendéglátóipari Főiskola,
    hogy addig se sorozzák be (protekciós) katonának.
    Mielőtt erre sor kerülne, kiutazik az akkori Nyugat Német
    országban élő nagybátyjához és nem jön haza.
    Később legyártja a „kalandos” legendáját ……
    Egyszer már kinyilatkozott (tv-rip.), hogy egy szó
    sem igaz az egészből, de ez a riport-film eltünt.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top