+ Média

Rábukkantak a II. világháborúban elrejtett Szudétanémet kincsekre

Egyedi leletről van szó. Ilyen nagy mennyiségű, a világháborús évekből származó, aránylag jó állapotban lévő tárgyat még egyszer sem sikerült sértetlenül megtalálnunk

„Szudétanémet kincsnek” minősítették a cseh történészek azt az 1945-ben elrejtett, 113 dobozból álló leletet, amelyet a közelmúltban fedeztek fel Libouchec északnyugat-csehországi településen.

A dobozokra Rudi Schlatter liboucheci születésű német állampolgár hívta fel a cseh hatóságok figyelmét, miután egy csehországi látogatása alkalmával megállapította, hogy szülei villája még áll, és nem kizárt, hogy az elrejtett dobozok is megmaradtak.

Schlatter közlése szerint a dobozokban kitelepítésre ítélt családja, rokonai és néhány ismerőse helyezett el számos olyan tárgyat, amelynek nagy hasznát vehették volna a háború utáni ínséges években, és amelyet nem tudtak magukkal vinni Németországba. A házban akkoriban mintegy ötven ember lakott.

Egyedi leletről van szó. Ilyen nagy mennyiségű, a világháborús évekből származó, aránylag jó állapotban lévő tárgyat még egyszer sem sikerült sértetlenül megtalálnunk

– nyilatkozta Václav Houfek, az Ústí nad Labemben működő városi múzeum igazgatója.

Emlékeztetett arra, hogy a 2. világháború vége felé a helyi németek tudták, nehéz idők következnek, ezért sokan biztonságos helyre menekítették vagy elrejtették értékeiket és a mindennapi élethez szükséges tárgyakból is nagyobb mennyiségeket halmoztak fel, amit szintén elrejtettek.

A pénznek akkoriban nem volt értéke. A mindennapi használati tárgyak nagy vagyonnak számítottak

– mondta a múzeumigazgató.

A családi házban kialakított rejtekhelyet Schlatter megmutatta a cseh hatóságoknak, majd részt vett annak felnyitásán is. Miután a háború végén még gyerek volt, maga is kíváncsi arra, mi minden található a dobozokban.

A múzeum szakértői a héten megkezdték a dobozok felnyitását és leltározását. A ruhaneműk, bundák, kabátok, gombok, kalapok, szappanok, esernyők, villanyégők, háztartási eszközök, festmények mellett eddig régi újságok és náci propagandajelvények is előkerültek.

A múzeum igazgatója és Rudi Schlatter megegyeztek, hogy az anyag teljes leltárba vétele után Schlatter ellátogat a múzeumba, megnézi a leletet és esetleg kommentárokat fűz hozzá.

A hatályos törvények szerint az ilyen leletek a cseh állam tulajdonát képezik. Houfek azonban bízik abban, hogy a múzeumnak sikerül megállapodnia az állammal, hogy teljes egészében elraktározhassa, kezelhesse a leletet, és bizonyos tárgyakat kiállíthasson.

A II. világháború után a csehszlovák állam kollektív háborús bűnösnek minősítette a szudétanémeteket és a magyarokat, megpróbálta elérni kitelepítésüket az országból. Az 1945 nyarán lezajlott potsdami nagyhatalmi konferencia azonban csak a szudétanémetek kitelepítését hagyta jóvá, a magyarokét nem. Mintegy hárommillió németet telepítettek ki Csehszlovákiából, míg a több mint félmilliós szlovákiai magyarságot más eszközökkel próbálta meg felszámolni a korabeli csehszlovák rendszer.

További képekért kattintson ide!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top