+ Képzőművészet

4 ezer forintról indul a legolcsóbb műtárgy a káli medence művészeinek aukcióján

káli medence

A Szomjas György és András Ferenc filmrendezők által felajánlott egy-egy eredeti filmplakát mellett Greskovits András fotós képeit, valamint Harnóczy Örs Fotószobrok No1. című munkáját is licitre kínálják.

  • káli medence
  • káli medence

A káli medence művészeinek grafikáit, bőrdíszműves munkáit, festményeit, szobrait és fotóit bocsátják árverésre a salföldi Pajta Galériában augusztus 8-án, a befolyt összeg egy részét a salföldi faluház felújítására szánják.

A salföldi Pajta Galériát Török László fotóművész és felesége, Török Éva alapította és irányítja.

Török Éva elmondta:

Első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal a salföldi falunap alkalmából rendezzük meg a művészeti aukciót az elsősorban fotós kiállítótérként működő galériában, amely jövőre ünnepli alapításának 25. évfordulóját.

A művészeti aukcióra szánt több mint 30 tárgy a faluhoz és környékéhez köthető művészek munkáiból kerül ki, a licitálásból keletkező hasznot pedig a faluház támogatására fordítják.

Az érdeklődők licitálhatnak többek között Boka Gábor népművész és színházi rendező bőrmunkáira és színházi plakátjára, Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész alkotásaira, Korényi Dalma japán fürjet ábrázoló szobrára, valamint Raffay Dávid öt kisplasztikájára.

A Szomjas György és András Ferenc filmrendezők által felajánlott egy-egy eredeti filmplakát mellett Greskovits András fotós képeit, valamint Harnóczy Örs Fotószobrok No1. című munkáját is kínálják az érdeklődőknek. Emellett Török László fotósnak, a galéria alapítójának és tulajdonosának több munkája – Cigányok VI. és Cigányok VII. 1984-ből – is szerepel az aukciós anyagban.

Licitálni lehet Kovács István költő, író, lengyel műfordító Bem tábornok – Az örök remények hőse című könyvére, Szent-Györgyi Miklós festőművész képére, rézkarcokra, valamint Rácz Rita selyemfestő festményére.

Mindegyik mű más-más kikiáltási árral szerepel az aukciós anyagban. A legmagasabb árról, 325 ezer forintról indul a licit Somogyi Győző Salföld télen című festményére, Mészáros László monumentális fotója pedig 300 ezer forinttól kelhet el.

A tételek közül a legalacsonyabb a kikiáltási ára Szabó Ágnes Erzsébet digitális nyomatainak, amelyek 4-5 ezer forinttól kínálnak az érdeklődőknek.

Az elmúlt évek során sok művész költözött a községbe vagy a környező falvakba.

Kereskedelemmel eddig nem foglalkoztunk, hiszen elsősorban fotógalériaként működtünk. De az elmúlt években olyan sokan jöttek ide, hogy festészeti kiállításokat is szerveztünk és tavaly első alkalommal a község önkormányzatával közösen falunapokat is tartottunk

– mondta Török Éva.

Az augusztus 7. és 9. között lezajló salföldi falunapok programjának részeként a Pajta Galériában augusztus 8-án délelőtt Bojár Iván dedikálja A Nagy Káli könyv című kötetét, az árverés után pedig Sándor György humorista estje veszi kezdetét.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top