+ Riport

Egy szavad nem lehet Budapestre, 100 viszont igen!

100 szóban Budapest

A Mindspace csapata másodjára is elindította a 100 szóban Budapest akciót. Százszavas művében bárki kifejezheti, mit érez a főváros iránt, a legjobb alkotásokból kiskönyv készül, némelyiket pedig illusztrátorok színesítik majd meg.

Ahogy az anyukák szokták mondani, a reggeli a legfontosabb étkezés. Éppen ezért ezen a nyálkás, esős július végi napon azzal indítottam, hogy ellátogattam a Mikszáth téren található Lumen Kávézóba egy könnyed reggelire. A Lumen olyan hangulatos és otthonos, hogy az ember legszívesebben odaköltözne. A presszókávé elkortyolgatása és a sajtos – akarom mondani sajtós – croissant majszolása közben az egyre csak növekvő tömeget figyeltem: miközben a reggeli szürkeségben barátságtalanul szitált az eső, fényképezőkkel és diktafonokkal felfegyverkezett TV-sek és újságírók hada tömörült a kávézóban. Még szerencse, hogy sok jó sajtós kis helyen is elfér! De nem csak az eső miatt, és nem csak úgy véletlenül gyűltünk össze a Lumen Kávézóban.

A csődület oka nem volt más, mint a Mindspace nonprofit csapat által szervezett 100 szóban Budapest elnevezésű project, és az azt felvezető hangulatos sajtóreggeli.

A játék amilyen egyszerű, olyan nagyszerű: valamilyen módon a fővároshoz kapcsolódó akár valós, akár fiktív sztorit kell írni. De nem ám egy komplett regényt, maximum 100 szót, nem többet! Az ötlet eredetileg Chiléből érkezett, itthon pedig tavaly debütált a pályázat, nem is akárhogyan: 738 pályamű érkezett: gyerekek, nyugdíjasok, pedagógusok és hentesek is megírták saját kis budapesti történeteiket. Ezen felbuzdulva a Mindspace idén is elindította a játékot, melynek kulisszái mögé Kobrizsa Ádám, a Mindspace alapítója, Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. Ügyvezetője és Nagy Dániel Viktor színművész vezette be a sajtó képviselőit.

100 szóban Budapest

Balról jobbra: Nagy Dániel Viktor, Bán Teodóra és Kobrizsa Ádám a 100 szóban Budapest sajtótájékoztatóján – a szerző fotója

A pályaműveket szeptember 1-ig, a 100 szóban Budapest weboldalán várják a szervezők, de a sztorik postai úton is elküldhetőek (Lumen Kávézó, 1088 Budapest, Mikszáth Kálmán tér 2-3.). A beküldött történetekből a 12 döntőst egy háromtagú zsűri választja majd ki. Hogy kik lesznek az ítészek? A budapesti kulturális életben fontos szerepet játszó Winkler Nóra, Nagy Dániel Viktor színművész és Szőllőssy Balázs, a Fiatal Írók Szövetségének tagja. A díjátadó ünnepségre a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon, a Bálna Budapestben kerül sor, októberben. Pénznyereményben az első, második és harmadik helyezett részesül, ennek összértéke 150 ezer Ft. Mind a 12 döntős művet illusztrátorok színesítik majd, szakmai vezetőjük Simonyi Cecília illusztrátor. A 100 legjobb 100 szavas pályaműből még egy kiskönyv is készül. A szervező Mindspace csapata hagyományt kíván teremteni a 100 szóban Budapest akcióval.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top