+ Média

Óriási összeget fizettek a 23 évesen kivégzett kémnő kitüntetéséért

Violette Szabó

Violette Szabo kémnőt hónapokon keresztül kínozták a Gestapo vezetői, ezalatt számtalanszor megverték és megerőszakolták, de nem tudtak belőle kihúzni információt: elhurcolták a ravensbrücki koncentrációs táborba.

Körülbelül 110 millió forintnyi fontért árverezték el nemrég Violette Szabo II. világháborús kémnő egyik kitüntetését, akit a nácik 1945-ben végeztek ki a ravensbrücki koncentrációs táborban – számolt be az AFP hírügynökség.

A brit apa és francia anya lányaként, Violette Reine Elizabeth Bushell néven született kémnő mind franciául és mind angolul anyanyelvi szinten beszélt. Egy látszólagos véletlen folytán került a brit titkosszolgálathoz: 1940-ben beleszeretett a francia idegenlégió egyik katonájába, a magyar származású Étienne Szabóba, akihez 42 nap együttjárás után hozzá is ment. Két éven át tartó házasságuk alatt azonban mindössze egyszer találkoztak. Azalatt az egy hét alatt fogant lányuk, Tania, ám az édesapa soha nem láthatta gyermekét, mivel 1942-ben El-Alameinnél életét vesztette. Ezután – feltehetően a pszichés sokktól megzavarodva, bosszúra szomjazva – Violette jelentkezett a titkos brit kémszervezethez, a SOE-hez (Special Operations Executive).

Violette Szabó

Violette és Étienne Szabó/baneensabz.files.wordpress.com

Hónapokon át kínozták a nácik

Violette ejtőernyővel landolt Franciaországban 1944 áprilisában, hogy teljesítse a brit titkosszolgálat által rátestált feladatot: fel kell derítenie a környék ellenállási lehetőségeit. Noha a Louise fedőnevet viselő kémnőt kétszer is elkapta a francia csendőrség, mindkét alkalommal kimagyarázta magát, így elengedték: hathetes küldetését sikeresen teljesítette és épségben visszatért Angliába. A normandiai partraszálláskor tért vissza, ahol részt vett a hátországban működő ellenállás szervezésében is. Egy hajszálon múlott, hogy innen is épségben hazajusson, ám amikor 1944. június 10-én megpróbálta kimenekíteni az ellenállók egyik vezetőjét, a tűzharcban kifogyott a fegyvere, és a nácik elfogták.

Violette Szabó

(AFP Photo/)yahoo.com

Heteken, hónapokon keresztül kínozták a Gestapo vezetői, ezalatt számtalanszor megverték és megerőszakolták, de nem tudtak belőle kihúzni információt: elhurcolták a ravensbrücki koncentrációs táborba. Noha ott még brutálisabb módszerekkel vallatták, mégsem tudták szóra bírni, így 1945-ben agyonlőtték.

Rövid és tragikus életéről 1958-ban filmet forgattak Carve Her Name With Pride címmel, néhány évvel ezelőtt pedig egy számítógépes kémjáték főhősnőjét is róla nevezték el.

Posztumusz kapott György-keresztet bátorságáért

1946-ban a francia állam háborús nagykeresztjével tüntették ki, rá egy évre pedig megkapta Nagy-Britannia második legmagasabb fokozatú, civileknek járó elismerését, a György-keresztet, amit most elárvereztek Londonban. Eddig csupán négy nőnek ítélték oda a rangos kitüntetést.

A medált lányuk, Tania Szabo 1947-ben vette át VI. György királytól. Az ötéves kislány azt a ruhát viselte, amit anyja a két küldetése között vásárolt neki Párizsban.

Mivel a most 73 éves Tania utódok hiányában nem tudja kire hagyni édesanyja különleges örökségét, úgy döntött, az érmet – más dokumentumokkal együtt – árverésre bocsátja egy londoni aukción.

Violette Szabó

Tania Szabo (AFP Photo/Justin Tallis)

A történelmi ereklyéket végül 110 millió forintnyi fontért Michael Ashcroft multimillimos vásárolta meg kollekciójába, amelyet a londoni Imperial War Museum-ban állítanak ki.

Nagyon boldog vagyok, mert a tárgyak méltó helyre kerülnek, ahol bárki megnézheti őket. Így sokáig fennmarad édesanyám emléke

– mondta Tania Szabo, aki Young Brave and Beautiful (Fiatal, bátor és gyönyörű) címmel, 2007 novemberében publikálta édesanyjáról szóló könyvét.

(Forrás: yahoo.comspymuseum.comwww.sundance.tvmúlt-kor)

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. stalker szerint:

    Biztosan nem azokra a mogyorókra tippelsz, akik Pécsen kidobták azt Zsolnay-vázát,amiből 6 db készült és milliókat ér ma és amit 1 hajlékony pecázott ki a törmelék-konténerből és nem átall kérni érte milliókat ! Kívánom neked is, de nagyon!: legyél csóri hajléktalan ! De már holnap! És majd megkérdezem a fogatlan, mosatlan, koszos orcádat: pénz kell, te kapitalista g..i?

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top