+ Irodalom

Gálvölgyi János felesége kapja az idei Krisztina-díjat

gálvölgyi judit

A díjat azok kaphatják, akik gondoskodó társként, múzsaként sokat tettek azért, hogy remekművek, vagy kiváló művészi teljesítmények születhettek.

KRISZTINA-DÍJ Gyémánt Krisztina emlékére

A díjat Gyémánt László Kossuth-díjas festőművész szeretett felesége emlékére Kárpáti Tamás, a Premier Magazin főszerkesztője, a család barátja alapította 2011-ben.

A díj Benedek György szobrászművész alkotása. A bronzplaketten Krisztina portréja látható, amelyet Gyémánt László festménye alapján készített.

A díjat azok kaphatják, akik gondoskodó társként, múzsaként sokat tettek azért, hogy remekművek, vagy kiváló művészi teljesítmények születhettek.

Gyémánt Krisztina, Gyémánt László festőművész felesége, 2011. február 12-én gyógyíthatatlan betegségben, 42 évesen elhunyt.

gálvölgyiKrisztina 20 éves korában ismerkedett meg a művésszel. Diákként modellt ült pár alkalommal, és mint ha egy romantikus drámát írnánk, elkezdődött közös életük és huszonkét éven át tartott, melynek minden napját együtt töltötték. Teljes harmóniában, szeretetben éltek. Nem létezett számukra egyszemélyes meghívás, ők ketten voltak egyek.
Krisztina egészségügyi főiskolát végzett, de tovább képezte magát művészeti menedzser szakon, hogy férjének hozzáértő, segítő társa legyen. Mindent naprakészen dokumentált, katalógust készített, kiállításokat szervezett, tartotta a kapcsolatot a sajtóval, összefogta, ápolta a baráti szálakat, minden tekintetben megteremtette férjének a nyugalmat, hogy Ő gond nélkül festhessen.

Krisztina különleges asszony volt. Szolidan háttérbe vonult, ha arra volt szükség, és remek társaság volt, ha a helyzet úgy kívánta. Tájékozott volt a művészetekben, a hétköznapi életben, kellő humorral és kritikával szemlélte a világot. Aki vendége volt a házaspárnak tudja, hogy remekül főzött. Káprázatos ízeket, különleges finomságokat tett az asztalra, mellyel mindig elbűvölte a barátokat.

Gyémánt Krisztina nincs többé, magához emelte őt az Ég!

Az első Krisztina-díjat a kuratórium döntése alapján 2011-ben Geisler Edit, Fehér László festőművész felesége kapta. 2012-ben Haraszty István Édeske – kinetikus szobrászművész felesége, Haraszty Éva, 2013-ban Radnóti Zsuzsa, Örkény István író özvegye, 2014-ben Juhász Ferenc költő felesége, Dr. Kilián Katalin vette át az elismerést.

2015-ben Gálvölgyi Judit, Gálvölgyi János színművész felesége kapja a Krisztina-díjat. A díjat ünnepélyes keretek között Gyémánt László festőművész adja át 2015. augusztus 5-én, 17 órakor a Károlyi Étteremben.

A Krisztina-díj kuratóriumának tagjai: Ámon Betti, Borsos Mihály, Gyémánt László, Hernádi Judit, Kárpáti Tamás, Kiss Ilona, Székhelyi József.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top