+ Film

Elhunyt a többszörös fesztiváldíjas rendező

Vaszilij Picsul

Ötvennégy éves korában vasárnap elhunyt Vaszilij Picsul orosz filmrendező, akinek a peresztrojka korszakában készült A kis Vera című alkotása számos nemzetközi fesztiváldíjat nyert a nyolcvanas évek végén.

Ötvennégy éves korában vasárnap elhunyt Vaszilij Picsul orosz filmrendező, akinek a peresztrojka korszakában készült A kis Vera című alkotása számos nemzetközi fesztiváldíjat nyert a nyolcvanas évek végén. A produkció annak idején Oroszországban szexjelenetei miatt is nagy figyelmet kapott, mert az a  szovjet filmművészetben merőben szokatlan volt. A film emellett kritikusan ábrázolta a szovjet társadalmat és a vidéket. A címszereplő neve: Vera egyúttal a hitet is jelenti az orosz nyelvben.

A kis Vera a velencei filmfesztiválon 1988-ban a nemzetközi kritikusok FIPRESCI-díját kapta, de Arany Hugo-díjjal jutalmazták a chicagói mustrán és Montrealban is kitüntették. Az Európai Filmdíjak kiosztásán a forgatókönyvét ismerték el.Picsul később még több mozis (Gyémántos égbolt, 1999) és tévés produkciót rendezett.

A Tassz orosz hírügynökség a rendező barátjától, Mark Levintől úgy értesült, hogy a rendező tüdőrákban szenvedett.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top