+ művészet & politika

Többé nem élcelődnek Angela Merkel harisnyáján

merkel, merkelezés

Egy év kihagyás után ismét a törzsvendégnek számító német kancellár jelenlétében kezdődött el szombaton a bajorországi Bayreuthban a Richard Wagner műveit bemutató operafesztivál. 2012-ben bejárta a világot az a kép, amelyen Angela Merkel kosztümje alól a bokaharisnya.

Egy év kihagyás után ismét a törzsvendégnek számító német kancellár jelenlétében kezdődött el szombaton a bajorországi Bayreuthban a Richard Wagner műveit bemutató operafesztivál. 2012-ben bejárta a világot az a kép, amelyen Angela Merkel kosztümje alól a bokaharisnya, ezúttal nem volt ilyen baki.

Angela Merkel – aki tavaly hivatali elfoglaltságai miatt nem volt jelen a fesztivál megnyitó előadásán – türkiz színű kétrészes ruhában vonult be a 104. Bayreuthi Ünnepi Játékok helyszínéül szolgáló Festspielhausba a vörös szőnyegen férjével, az ugyancsak Wagner-rajongó Joachim Sauerrel, több mint ezer fős tömeg tapsával kísérve. A 2013-as Wagner-bicentenárium nagyszabású premierjei után tavaly nem mutattak be új rendezést, az idén viszont ismét új produkcióval kezdődött a fesztivál. A Trisztán és Izolda című háromfelvonásos Wagner-operát az ünnepi játékok egyik igazgatója, Katharina Wagner rendezte, és az alig néhány hete zenei igazgatóvá kinevezett Christian Thielemann vezényli.

Katharina Wagnernek ez a második bayreuthi rendezése, elsőként dédapja Nürnbergi mesterdalnokok című munkáját vitte színre, 2007-ben. Az augusztus 28-ig tartó ünnepi játékok másik fő attrakciójaként Wagner négy operából álló ciklusát, A Nibelung gyűrűjét tartják számon, amelyet a patinás fesztivál történetében harmadszor tűztek műsorra, ezúttal a berlini Volksbühne vezetőjeként és igen merész rendezőként ismert Frank Castorf rendezésében. A Ring-ciklust a Berlini Filharmonikusok leendő vezető karmestere, Kirill Petrenko vezényli. A programnak ismét része a Lohengrin, amellyel Alain Altinoglu karmester első bayreuthi vezénylését ünnepelheti. Hans Neuenfels rendezése hosszú ideje igazi közönségkedvenc. A bolygó hollandit pedig Jan Philipp Gloger rendezésében, Axel Kober vezényletével adják elő.

A fesztivál nyitányára elkészült a bayreuthi Wagner-múzeum rekonstrukciója és bővítése. Az úgynevezett Wahnfried-házban Wagner életét és művészetét mutatják be. A mellette álló, Richard és Cosima Wagner harmadik gyerekéről Siegfried Wagner-háznak elnevezett épületet először nyitják meg a nyilvánosság előtt. Az épületben berendezett állandó kiállítás témája Bayreuth és a náci diktatúra szoros viszonya, és a Wagner család kapcsolata Adolf Hitlerrel. Egy új épületet is emeltek, amelynek tárlata a Bayreuthi Ünnepi Játékok történetét eleveníti fel, többek között régi díszletek és jelmezek kiállításával. A Richard Wagner művei előtt tisztelgő nagy változások elé néz, az idei ünnepi játékok végén távozik az egyik igazgató, Eva Wagner-Pasquier. Féltestvére, Katharina Wagner egyedül viszi tovább a munkát az új zenei igazgató Thielemann-nal az oldalán.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top