+ Építészet

Rejtélyes várnyomokat szúrtak ki egy műholdképen

Munkácsy Mihály

Érdekes műholdképek kerültek fel a napokban az egyik közösségi oldalra. Valaki böngészés közben bukkant rá egy csaknem ötszáz éves négybástyás török vár nyomaira.

Érdekes műholdképek kerültek fel a napokban az egyik közösségi oldalra. Valaki böngészés közben bukkant rá egy csaknem ötszáz éves négybástyás török vár nyomaira.

A várat Jánosházán (ma Elek-Újmajor) 1558-ben építették a törökök, és két év múlva, 1560-ban leégett. Utóbbi talán nem spontán tűzvész volt, hanem a légvonalban 17 kilométerre lévő gyulai magyar végvár őrségének tulajdonítható, akik így „kifüstölték” a szomszédságukban felépült török várat. Rövid életéről egyelőre csak korabeli magyar levelekből tudunk, még Hegyi Klárának a török hódoltság várait bemutató, 2007-ben megjelent nagy monográfiájából is hiányzik, pedig a jelentősége nem kicsi. Az Alföld első biztosan ismert török palánkváráról van szó, magának a nagy Szulejmánnak a korából.

– írja a Beol.

Bácsmegi Gábor, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum régésze elmondta, tavaly kereste meg őket egy neve elhallgatását kérő férfi. Közölte, hogy egy műholdtérképen érdekes gabonajeleket talált, amelyek egy régészeti korú építmény alapjait rajzolták ki. Egyébként ahol satnyább a gabona, az épületmaradványokra utalhat, ahol dúsabb, az lehet földvár árka, sáncárok.

Valóban, hallatlanul izgalmas alaprajzot találtunk szántás után egy téglaalapozású építményről, a belső falakat is azonosítani tudtuk. Eddigi kutatásaink szerint nem török palánkvár, hanem korábbi építésű, téglaalapú várkastély állhatott ezen a területen.

– mondja a régész.

A vár további részleteiről itt olvashatsz.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top