+ Építészet

Balszerencsét hozott a rablónak az ellopott műtárgy: visszavitte a múzeumba

lopott műtárgyak

A múzeum igazgatója, Dr. Dalia Manor azonnal jelentette a talált tárgyakat az Izraeli Régészeti Hatóságnak (Israel Antiquities Authority), így visszakerültek a Golán-fennsíkon talált hasonló műkincsek közé.

A Beér-Seva-i Iszlám és Közel-keleti Kultúrák Múzeumának egyik alkalmazottja, Amos Cohen nem hitt a szemének, amikor meglátott egy, a múzeum udvarán felejtett nyitott táskát, amelybe két parittyakő feküdt.

Ezek a kétezer éves római kori parittyakövek Gamlából, a domb lábánál fekvő lakónegyedből származnak. 1995-ben loptam el őket, ám azóta csak balszerencse ért. Kérlek, ne lopj régiségeket!

– olvasható a műtárgyak mellé írott, névtelen levélben.

A múzeum igazgatója, Dalia Manor azonnal jelentette a talált tárgyakat az Izraeli Régészeti Hatóságnak (Israel Antiquities Authority), így a kincsek visszakerültek a Golán-fennsíkon talált, ezekhez hasonló, többi műkincsek közé.

Majdnem kétezer ehhez hasonló parittyakövet találtunk a régészeti ásatás során Gamlában. Ezen a területen találtuk a legtöbb római kori követ. A rómaiak ezekkel tartották távol az ellenséget a városfaltól. A finoman kidolgozott parittyaköveket a katonák és a foglyok készítették

– mondta el Danny Syon régész az Izraeli Régészeti Hatóságnak.

lopott műtárgyak

artdaily.com

Amikor rájött, hogy koporsót lopott, visszavitte

Nem ez volt az első eset, hogy ellopott műtárgyakat vittek vissza múzeumba: a közelmúltban egy kétezer éves zsidó koporsó került vissza a hatóságokhoz, amelyet addig egy Tel Aviv-i hálószobában tároltak, mert a rablónak fogalma sem volt róla, mivel alszik egy helyiségben. Amikor rájött, hogy egy koporsót dugdos az ágya alatt, azonnal megszabadult a halottas ládától.

Egy másik esetben pedig egy New York állambeli lelkész esedezett bocsánatért, mert a nyáj egyik eltévelyedett tagja azelőtt tíz évvel ellopott egy követ Jeruzsálemből, amelyet azóta visszaszállítottak eredeti lelőhelyére.

Hét tolvaj, két szobor

A japánok valósággal őrjöngtek 2012-ben, amikor kiderült, hogy két jelentős kulturális értékkel bíró buddhista szobrot fújtak meg Csuzima-szigetéről dél-korai tolvajok. A tetteseket – akik heten voltak mint a gonoszok – azonban elfogták, a dél-koreai főügyészség pedig a napokban jelentette be, hogy a szobrok egyikét, a 8. században készült Tathágata Buddhát ábrázoló álló bronzfigurát most visszaadták a japán kormánynak.

Ők azonban nem érik be ennyivel, és a másik kincset is visszakövetelik, név szerint az ülő Avalókitésvara bódhiszattvát (buddhista szent), amelyet a Nagaszaki prefektúra kormányzata kulturális örökségének részeként tartanak számon. Úgy tünik erre még várniuk kell, a hatóságok ugyanis újabb nyomozást rendeltek el a 14. században készített szent szobor ügyében.

lopott műtárgyak

Műkincsek a Macedónia Múzeumból/Wikimedia/artnet.com

Az enyveskezű múzeumigazgató esete a műkincsekkel

Nemrég a szkopjei Macedónia Múzeum igazgatóját, Pero Josifovskit kilenc év börtönbüntetésre ítélték, amiért hat másik dolgozóval együtt ellopott 162 (!) darab antik műtárgyat a múzeum gyűjteményéből. Az elcsent régiségeket 2011 és 2013 között sikerült kicsempészniük, minderre pedig a raktári készletek áthelyezésekor derült fény, mivel a kurátoroknak szemet szúrt a hiány. A lopott holmik egyébként a mai napig nem kerültek elő, a vádlottak pedig tagadják a bűncselekményt.

(Forrás: artdaily.com, koreaherald.com, MTI)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top