+ Életmód

Újra munkába áll Czeizel Endre

Czeizel Endre

Az életemben megszerzett tudást szeretném arra felhasználni, hogy segítsek: egészséges kisbabák születhessenek – mondja Czeizel Endre.

Az orvos-genetikus több hónapnyi kórházi kezelés és kemoterápia után újra munkához látott. A 80 éves tudós számára a legjobb kúra kétségtelenül a munka, fiatalokat megszégyenítő rálátással beszél a legújabb trendekről és kutatásokról, kiegészítve persze a több mint fél évszázadnyi saját tapasztalatával.

Az életemben megszerzett tudást szeretném arra felhasználni, hogy segítsek: egészséges kisbabák születhessenek

– mondja Czeizel.

Korábban az volt a honorárium, hogy amikor megszületett egy kisbaba, küldtek egy fotót róla, és 34 ezer fényképünk volt

– emlékszik vissza.

Úgyhogy, nem éltem hiába

– teszi hozzá.

A doktornak rengeteg személyes emléke, élménye van. Rengeteg párnak segített, és sok családdal tartja ma is a kapcsolatot.

Családok, történetek

Nehezen tud egy kedvenc történetet kiemelni, de nemrégiben éppen találkozott azzal a családdal, amelyikre nagyon büszke. Született egy végtaghiányos gyerekük, az orvosok azt mondták, többre ne vállalkozzanak – meséli. Ő azonban tudta, ez nem genetika, a méhlepény vérellátási zavara miatt nem tudott a végtag kifejlődni, megnyugtatta tehát a szülőket, hogy nyugodtan vállalkozhatnak kisbabára.

Született is egy nagyon szép lányuk, aki mára egy jó képzőművész, a végtaghiányos fiú, Lőrinc pedig az Egyesült Államokban trombitás, és egy amerikai újság korszakunk Louis Armstrongjaként beszél róla

– mondja.

Hazajön

És, ha már Amerika… Czeizel munkásságát világszerte ismerik. Sok helyre hívták dolgozni, előadást tartani, magzatvédő vitaminjait számos országban forgalmazzák, egy hamarosan megjelenő amerikai-ausztrál tankönyv címlapjára is teszi, mégis mindig úgy döntött, hazajön, és itthon kamatoztatja tudását. Valószínűleg nem is nagyon van olyan felnőtt nő ma Magyarországon, aki ne ismerné a nevét, köszönhetően annak az edukációs munkának, amellyel évtizedeken át oktatta a laikus nézőket, annak ellenére is, hogy a szakma ezt nem mindig nézte jó szemmel.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top