+ Tudomány

Döbbenetes módszerek az éghajlatváltozás ellen

Lebegő megapoliszok, szmogfogó épületek, high-tech fák jelenthetik a választ az éghajlatváltozásra.

Lebegő megapoliszok, szmogfogó épületek, high-tech fák jelenthetik a választ az éghajlatváltozásra. A hulladékok újrahasznosítása, illetve a biomassza hatékony feldolgozása mellett a városok más módon is tehetnek a fenntartható fejlődés megvalósítása érdekében. A Best Machinery csapatának köszönhetően, megismerhetjük a világvárosok legfurcsább high-tech törekvéseit.

Lebegő városok Hollandiában

Köztudomású, hogy Hollandia jelentős része tengerszintnél alacsonyabb magassággal rendelkezik, így a vízszint esetleges emelkedése beláthatatlan következményekkel járhat. A probléma okán a holland kutatók új megoldást dolgoztak ki, mellyel a katasztrófa elháríthatóvá válik. A gátak magasságának növelése helyett a vízen lebegő ház koncepcióját dolgozták ki.

rotterdam_floating
Rotterdam közelében már ki is jelölték azt a vízfelületet, ahol a beruházás első ütemében ezres nagyságrendben épülhetnek fel a lebegő lakhelyek. Az első kísérleti házakba már be is költöztek új tulajdonosaik. Nem kellett sokáig vállalkozó szellemű vásárló után kutatni, hiszen a flamandok körében amúgy is rendkívül népszerűek a lakóhajók. A lebegő házak ezek továbbgondolásai.

Épített high-tech fák Szingapúrban

Szingapúr – az apró ázsiai városállam – mérnökei is meghökkentő ötlettel rukkoltak elő. Az ország mindig is kiemelten kezelte a fenntarthatóságot, illetve a fenntartható fejlődést. Ebbe a szemléletmódba illenek bele azok a 25-50 méter magas mesterségesen „épített fák”, amelyek valójában egy-egy ökológiai központként 200-250 fajnak adnak otthont. A high-tech fákon napelem, illetve esővízgyűjtő rendszer is található, amelyek hasonlóan az igazi fákhoz begyűjtik és szétosztják a napfényt, valamint az éltető vizet. Mindezek mellett a fák árnyékoló funkcióval is rendelkeznek, és még a környezet hűtését is lehetővé teszik.

hightech_fak

Újragondolt gyárnegyed Londonban

A londoni BedZED projekt részeként az egykori gyárnegyed újult meg és vált önfenntartóvá. Az épületegyüttes zéró energiával működik, energiaellátását napelemek, a meleg vizet napkollektorok biztosítják. Ráadásul az épületcsoport az imént említett high-tech fákhoz hasonlóan gyűjti és hasznosítja az esővizet, és gondoskodik a passzív napenergia-hasznosításról is. A lakók még egy közös autómegosztó projektben is részt vesznek, így csökkentve a közlekedésük során keletkező emissziót is. A tömb közel 90%-kal kevesebb energiát igényel, mint egy átlagos brit lakónegyed.

london_aktiv_haz

A francia főváros szmogelnyelő épületei

Párizs vezetése célul tűzte ki, hogy az évszázad közepére negyedére csökkenti üvegház-hatású gázainak kibocsátását. A megvalósulás érdekében nagyszabású pályázatot írtak ki, melyben olyan épületek megvalósulásának terveit szeretnék látni, amelyek aktívan járulnak hozzá a levegő tisztulásához. A nyertes pályázó, Vincent Callebaut által megálmodott épületek fenntartható módon ötvözik a vidék és a város együttélését. A tervek szerint a házak a szmogos párizsi levegő megtisztításában is szerepet kapnának.

parizs_haz

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top