+ Történelem

Egyedülálló építészeti dokumentáció a Károlyi-kastélyról

füzérradványi Károlyi-kastély

A Forster Központ megbízásából 3D lézerszkenner segítségével készítette el a Budapesti Közlekedési Központ Közút Zrt. (BKK Közút Zrt.) a füzérradványi Károlyi-kastély teljes részletes alaprajzát és építészeti dokumentációját.

A Forster Központ megbízásából 3D lézerszkenner segítségével készítette el a Budapesti Közlekedési Központ Közút Zrt. (BKK Közút Zrt.) a füzérradványi Károlyi-kastély teljes részletes alaprajzát és építészeti dokumentációját. A társaság saját fejlesztésű 3D adatgyűjtési és térinformatikai rendszere az útfelmérések mellett most a Nemzeti Kastélyprogramban is segítséget nyújtott. A legmodernebb technológián alapuló mérési módszer lényege, hogy a nagy pontosságú 3D lézerszkennerekből, kamerákból, illetve precíziós navigációs rendszerből álló műszeregyüttes képeket és 3D pontfelhőt készít az adott objektumról, így az nemcsak láthatóvá, hanem mérhetővé és elemezhetővé is válik. A létrejött adatbázisban minden egy centiméternél nagyobb részlet pontosan definiálható – közölte a BKK csütörtökön . A pontfelhő kiválóan szolgál tervezői feladatok, egyebek mellett útburkolat-felületi vizsgálatok, homlokzatrajzok alapadataként, illetve a KARESZ nevű rendszer által előállított 3D térképi adatbázis alapjaként egyaránt. Ennek a pontfelhőnek az alkalmazásával készül Budapest nagy pontosságú 3D útkatasztere is.

A füzérradványi Károlyi-kastély esetében a társaság feladata egyrészt a kastélyépületnek, a hozzátartozó park útjainak és néhány kijelölt építményének, valamint a kastélypark határát jelentő kerítés külső oldalának lézerszkennerrel történő felmérése volt. Ezután következett a vektorizálásra alkalmas pontfelhő-előállítás, továbbá a pontfelhőn alapuló tervdokumentáció elkészítése. A kastélypark 20 hektárnyi területét két óra alatt mérték fel a vállalat szakemberei, a nyers pontfelhő utófeldolgozása pedig csaknem tíz órát vett igénybe.

A kastély épületét, a mintegy 7500 négyzetméternyi területet hat nap alatt, két műszakban, összesen nyolc terepmunkatárs mérte fel több mint 800 álláspontból. Az utómunkát négy operátor tíz napon át végezte. A munka eredményeként nemcsak egy színes pontfelhőket és több ezer fényképet tartalmazó műemlék-védelmi tervdokumentáció állt elő, hanem lehetőség van a rendelkezésre álló adatok többcélú 3D-s felhasználására is. A Magyarország egyik legszebb és legnagyobb történeti kertjének számító, csaknem 90 hektáros felújított kastélyparkot május végén adták át. A 250 millió forintos beruházást több éves előkészítő munka előzte meg, amely egyebek mellett tartalmazta a park teljes geodéziai és növénykataszteri felmérését, történeti kutatását, régészeti feltárását is. A május 27-i átadón Hörcsik Richárd a térség országgyűlési képviselője azt mondta: a Nemzeti Kastélyprogram keretében hazai és uniós forrásból hamarosan megkezdődik a kastély felújítása is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top